Da li dete upisati na balet? Evo koje su prednosti

Balet jača kičmeni stub, formira mišiće, utiče na socijalni i kognitivni razvoj najmlađih. Uz fizičku sposobnost, osnovne predispozicije su muzički sluh i gracioznost.

Subota, 26.12.2015.

13:25

Izvor: Novosti

Default images
foto: Thinkstock

Podeli:

San mnogih devojčica je da budu balerine. Neke se na to i odvaže, pa u najranijem uzrastu obuju baletanke. Roditelji se često pitaju da li je to dobro, jer vlada mišljenje da balet traži "krv i znoj"... Balerina "Narodnog pozorišta" Drina Pešić, trenira čak i trogodišnje mališane, a čitaocima "Život plus" otkriva brojne prednosti ove vrste umetnosti.

* Kada je pravo vreme da se počne sa treninzima?

- Ako pokazuju interesovanje, mogu i trebalo bi da počnu da uče balet sa tri, četiri godine. Kroz igru, muziku i prve koreografije, upoznaju se sa osnovama. Dobro je početi rano, jer ovaj sport utiče na fizički, socijalni i kognitivni razvoj. Polako se formiraju mišići, mališani se lepo igraju, druže, socijalizuju. Ozbiljno učenje počinje tek kada napune deset i krenu u nižu baletsku školu.

* Da li je važniji talenat ili vežba i želja?

- Uz fizičku sposobnost, osnovne predispozicije su muzički sluh i gracioznost. Kroz vežbe i rad to može da se razvije, vremenom se nauči da se "čuje" muzika, a gracioznost se stiče. Talenat jeste najvažniji, ali on se razvija i radom nadograđuje. Ako to izostane, talentovani igrači kasnije ne mogu da postignu uspeh.

* Šta najviše brine roditelje?

- Najčešća pitanja su da li balet deformiše kičmu i stopala. Naprotiv! Vežbe koje svakodnevno radimo pomažu leđima, jer jačaju kičmeni stub. Balerina mora da vodi računa o špic patikama, jer preuske stvaraju čukljeve, ali sada postoje specijalni ulošci za stajanje na vrhovima prstiju.

* Balet zahteva mnogo rada, poseban režim ishrane, strogu disciplinu...

- To zvuči previše surovo, jer ta umetnost toliko oplemenjuje, nosi brojne čari, a interakcija sa muzikom i publikom je nešto za šta svaki umetnik živi. Svi napori se tada zaborave, a rad i znoj je neophodan u svakoj profesiji, ako se dajete u potpunosti.

SPORT I ZA DEČAKE

* Zašto se balet vezuje za devojčice, kada u svetu ima toliko uspešnih baletana?

- Iako se smatra ženskom umetnošću, to je predrasuda jer ga treniraju i momci, a upravo u baletu muškost dolazi do izražaja. Svaku predstavu čine dueti, pas de deux, odnosno igra muškarca i žene. I to su najlepši delovi. Problem je što kod nas baletski umetnici imaju mala primanja, a od muškarca se traži da zarađuje i da je glava porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.