Obavezno dajte najmlađima pravo glasa

Za razvoj mališana bitno je da imaju mogućnost izbora i izraze stavove, pa bi roditelji trebalo da ih makar saslušaju.

Ponedeljak, 29.02.2016.

13:48

Izvor: novosti.rs

Obavezno dajte najmlađima pravo glasa
Thinkstock

Podeli:

Gesla "Biće kako ja kažem", drže se roditelji ubeđeni da decu treba učiti poslušnosti i disciplini od malih nogu. Psiholozi, ipak, upozoravaju da je za razvoj mališana bitno da imaju mogućnost izbora i izraze stavove, pa bi roditelji trebalo da ih makar saslušaju.

Naravno, vodite računa o uzrastu. Nećete dete od pet godina pitati da li da se preselite u drugi grad.

Važne odluke trebalo bi da donose roditelji, jer se tako mališani osećaju bezbedno, ali kad je reč o manjim, poput naizgled banalnog pitanja koji film će se gledati, slobodno uključite mališane u polemiku.

I, ne postavljajte im otvorena pitanja, već ponudite više opcija da biraju. Na primer, umesto da pitate "Šta želiš za ručak?", kažite "Da li hoćeš brokoli ili spanać?"

Ipak, ako niste spremni da budete dosledni, bolje da ne počinjete. Jer, ako ih jednom pitate, a drugi put ne, biće frustrirani i probudićete u njima bunt.

Kad je reč o stvarima oko kojih nema izbora, poput raspremanja njihove sobe, predstavite to kao zadatak. Umesto da detetu naredite da raspremi sobu, pomozite mu da napravi plan rada i da sam odluči odakle će da krene. A kad završi, obavezno ga pohvalite.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare