Ovo nikako ne smete da jedete na velikim vrućinama: Može biti smrtno otrovno

Velike temperature nam kucaju na vrata, a evo o čemu morate da vodite računa!

Nedelja, 17.04.2016.

12:55

Izvor: Telegraf.rs/superžena

Ovo nikako ne smete da jedete na velikim vrućinama: Može biti smrtno otrovno
Thinkstock

Podeli:

Kad su pakleno visoke temperature neku hranu je bolje zaobilaziti, jer se vrlo lako kvari.

Ako ste ikako u mogućnosti, kada budu nastupile paklene vrućine koje nam kucaju na vrata, probajte da ne jedete mlečne proizvode i jaja, a ne bi bilo loše ni da izbegavate meso. Nažalost, ovo se odnosi i na svima omiljeni sladoled!

Ne, ne pričamo vam to zbog toga što je ova hrana loša za vaš organizam ili da teško pada stomaku, već naprosto što od nje možete da se otrujete, tako što ćete zaraditi bakterijsku infekciju ili stomačni virus, koji bi vas i vaše najbliže prikovali za WC-šolju danima.

A u težim slučajevima, moguće je završiti i u bolnici, pa i zbog ovakve nepažnje izgubiti život.

Od letnjih crevnih napasti kojima posebno pogoduje ovo paklno vreme, najčešći su salmonela, šigela, stafilokok, rotavirus i drugi enterovirusi, ali i ešerihija koli i mnogi drugi mikroorganizmi.

Verovali ili ne, kad je temperatura u hladu 40 stepeni Celzijusa, to je pravi raj za bacile, pa je dovoljno i samo pola sata – sat da se namirnice pokvare. Primera radi, to je vreme koje vam je potrebno da stignete peške od pijace do kuće ili da u vrućem gepeku kolima prevezete potrepštine iz nekog hipermarketa.

Pritom, niko ne može da vam garantuje da nije napravljen nikakav propust dok su vaše namirnice putovale od poljoprivrednog dobra, preko fabrike u kojoj se vrši obrada namirnica i pakovanje, pa sve do rafova u radnjama. Čak i uz maksimalno poštovanje svih higijenskih propisa, moguće je da se deo sve te hrane zarazi bacilima na putu od hladnjače do vas.

Ako ipak primetite da mleko, majonez, pavlaka, jogurt, jaja, sladoled ili meso po sebi imaju nekakve mrlje ili se oseća čudan miris – bolje bacite u đubre, nego da zaradite dijareju. Zato, pametnije je da tokom vrelih dana izbegavate konzumaciju svežeg nepasterizovanog mleka, sira, mlečnih proizvoda, svežih jaja i mesa koje nije termički obrađeno. Takođe, trebalo bi izbegavati restorane brze hrane.

Birajte samo one proizvode koji i inače mogu dugo da traju. Ne samo ove, već i sve druge namirnice i gotova jela, važno je tokom leta čuvati do same upotrebe u frižideru ili zamrzivaču, a obavezno čitajte rokove na ambalaži. Uostalom, znate kako se kaže: bolje je sprečiti, nego lečiti!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare