Ova hrana je nešto najgore što možete da pojedete

Pazite na način ishrane.

Sreda, 08.06.2016.

10:46

Izvor: telegraf.rs

Ova hrana je nešto najgore što možete da pojedete
Thinkstock

Podeli:

Ljudi često misle da ih boli glava, da im je muka ili da su umorni, a u stvari su samo GLADNI. Saznajte koji su sve simptomi skrivene gladi i šta da radite

Ishrana, koja je danas nezdrava i neuravnotežena, jedan je od glavnih uzroka mnogih bolesti, posebno onih hroničnih. Koliko vas pati od hroničnog umora, čestih glavobolja i problema sa stomakom? Da ne govorimo o gojaznosti.

Mnogi su uzroci ovih tegoba – stres, napetost, brz tempo života… ali ishrana je svakako jedan od glavnih razloga. Ako uzmete u obzir da hrana koju jedete treba bukvalno da postane vi, odnosno deo vašeg tela, tog kompleksnog mehanizma iza kojeg stoji beskrajna inteligencija prirode, da li vam je onda svejedno šta ćete pojesti?

Dakle, ljudsko telo ima sopstvenu inteligenciju kojom, od hrane koju jedemo, pravi samo sebe. Pritom, iz iste te hrane treba i da izdvoji i energiju koja mu je potrebna da bi funkcionisalo. Ako je ta hrana neadekvatna, telo neće moći da uradi veliki deo svojih “dužnosti” i tako nastaju hronične tegobe, bolovi, a vremenom i teže bolesti.

Stotinama hiljada godina, kroz evoluciju, telo se navikavalo na sirovu hranu, a tek koju hiljadu godina unazad, na termički obrađenu hranu. Sokove iz sirove hrane telo koristi za varenje, nutrijente iz sirove hrane ono koristi kao “gotove gradivne blokove” kojima će se izgraditi nove ćelije. Ako tih nutrijenata nema, već su mu na raspolaganju samo pica, pomfrit i pljeskavica, a od sirove hrane – list zelene salate kao prilog u hamburgeru, telo će se mučiti da bi uopšte postojalo i funkcionisalo.

Kad je gladno, telo nam signalizira, mi ga napunimo praznim kalorijama, a pritom mu ne damo ni alat da te kalorije svari. Sada smo siti, ali čega? Telo počinje da šalje druge signale koji se zovu – skrivena glad. Mnoge psihičke i fizičke tegobe nisu ništa drugo do – skrivena glad. Telo nema drugi način da nam signalizira da ga nahranimo. Hronični umor, glavobolje, bolovi i depresije, dobrim delom su signali tela da mu je potrebno da ga nahranite. Ako sada uzmemo u obzir da je telo evoluiralo stotinama hiljada godina, gradeći sebe pomoću sirovih namirnica, onda razmislite šta treba da mu date…

Naravno, razni suplementi, koji sadrže sve što je telu potrebno – vlakna, vitamine, minerale i mikronutrijente, zatim enzime, esencijalne masne kiseline… su veoma skupi. S druge strane, hrana je postala “prazna”, pa jedini jeftin izvor svih tih sastojaka jeste sveže voće i povrće.

Koristite sezonsko jer ćete proći jeftinije i moći ćete da kupite više. Jer, da biste svoje telo snabdeli svime što mu je potrebno, nije dovoljna jedna jabuka ili paradajz. Najbolje je napraviti smuti u koji ćete staviti od svega po malo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare