Bolest o kojoj svi ćute: 3 stvari koje morate da znate o hemoroidima

Retko ko želi da prizna ovu bolest i javi se lekaru, pa zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od ove bolesti.

Četvrtak, 17.11.2016.

19:05

Izvor: zadovoljna.hr

Bolest o kojoj svi ćute: 3 stvari koje morate da znate o hemoroidima
foto: Thinkstock

Podeli:

Hemoroidi su bolest otečenih krvnih sudova u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koje su proširene pod pritiskom.

Najčešći uzrok za dobijanje ove neprijatne bolesti jeste naprezanje kod pokretanja creva, a pojavljuje se i usled trudnoće, starenja, zbog genetike, hroničnog zatvora, dijareje, dugotrajnog sedenja i analnih infekcija.

Pošto se nalaze na ovom mestu, ljudima je neprijatno da pričaju o hemoroidima, ali i da postave pitanje lekaru.

Zato vam onajvažnije stvari koje morate da znate o ovom oboljenju:

Simptomi

Najčešći simptomi hemoroida su iznenadni bol i krvarenje prilikom pražnjenja creva. Manifestuje se i neprijatnim osećajem, osećajem punoće ili svarbom u regiji anusa.

Mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Hemoroidi treba da se leče

Hemoroidi uglavnom moraju da se leče, ali retko ko želi da prizna ovu bolest i javi se lekaru. Zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od ove bolesti, a pretpostavlja se da je to svaka druga osoba starija od 50 godina. Ovu neprijatnu pojavu rešava terapija toplom kupkom, specijalizovanim kremama, ali i konzumacijom hrane bogate prehrambenim vlaknima kako bi stolica bila optimalne čvrstine i redovna. Kada to ne može da pomogne, potreban je hirurški zahvat.

Mogu da se spreče ishranom

Simptomi bolesti uz lečenje nestaju kroz nekoliko dana, a osobe sklone ovoj pojavi svakako bi trebalo kvalitetnije da se hrane. Najčešće se preporučuje ishrana bogata prehrambenim vlaknima kao što je više voća i povrća, kao i žitarica celog zrna. Uz to treba piti više tečnosti i baviti se redovnim vežbanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare