Fizička aktivnost u sezoni virusa: Lični trener otkriva DA LI i KOLIKO trenirati

Virusi i prehlade u kombinaciji saniskim temperaturama ispraznili su teretane i sportske objekte širom Srbije. Na koji način bi trebalo da se ponašate ako sumnjate da vas "hvata" virus ili imate neki od početnih simptoma - da li i koliko trenirati?

Utorak, 10.01.2017.

11:53

Autor: Milan Zariæ

Fizička aktivnost u sezoni virusa: Lični trener otkriva DA LI i KOLIKO trenirati
foto: thinkstock

Podeli:

Ovih dana lekari nas upozoravaju da po celoj Srbiji vladaju virusi i da je sve više osoba koje imaju simptome prehlade i gripa.

Za početak najvažnija činjenica: “Najmanja prehlada može napraviti velike probleme, pogotovo ako trenirate.”

Većina lekara smatra da ukoliko imate simptome prehlade ili gripa sa intenzivnim treningom možete početi tek nekoliko dana nakon prestanka tih simptoma.

Svako fizičko vežbanje je na neki način stres za organizam, pozitivan, ali je stres kojim praznite energetske depoe iz mišića, ali i iz jetre ostavljajući organizam bez potrebne energije za odbranu od bolesti.

Posmatrajte vaše telo kao bateriju telefona na hladnoći, brže se prazni jer je izložena korišćenju, ali i niskoj temperaturi. Tako i telo, napornim treningom mu oduzimamo potrebnu energiju kojom bi se efikasnije odbranilo od virusa ili prehlade i umesto da se brzo oporavimo, mi dodatno komplikujemo naše zdravstveno stanje.

Po istraživanjima iz 2005. godine, osobe koje redovno vežbaju imaju otporniji i jači imuni sistem od osoba koje ne praktikuju redovnu fizičku aktivnost. To možemo objasniti veoma jednostavno. Treningom trošimo energiju iz tela, ali u periodu oporavka i kvalitetnom ishranom nadograđujemo nivo energije iz treninga u trening, svakim danom smo sve jači i otporniji. Zato je vežbanje najbolja prevencija i siguran put ka zdravom životu.

U danima kada je prisustvo raznih virusa pojačano smanjite za nijansu intenzitet treninga, povećajte unos vitamina C, kao i svih vrsta tečnosti i naravno, kvalitetno se odmarajte.

Pamet u glavu i na trening nikako prehlađeni!

Milan Zarić,
master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare