Da ciklus ne bude bauk: Ishrana i eterična ulja stabilizuju hormone

Ženski organizam tokom mesec dana pretrpi prilično velike promene. Oscilacije su naročito primetne u hormonskom statusu, menja se sastav i gubite krv. Zato je potrebno da ishranu prilagodite od nedelje do nedelje, a Tatjana Jevđović, holistički terapeut, kaže za portal “Super žena” i da značajna pomoć damama mogu biti i eterična ulja.

Petak, 27.01.2017.

11:13

Izvor: Super žena

Da ciklus ne bude bauk: Ishrana i eterična ulja stabilizuju hormone
Foto: Thinkstock

Podeli:

“Nedelju dana posle ciklusa počinje režim “obnove organizma”. Započnite ovaj program prvog dana od prestanka krvarenja, a svaka faza neka traje sedam dana”, savetuje Alisa Viti, funkcionalni nutricionista i autor knjige “Ženski kôd”.

Ovo je njen plan ishrane:

7 dana posle ciklusa folikularna faza - sveža i fermentisana hrana

Nivo estrogena u ovom periodu raste. Zato su najbolji izbor brokoli, kiseli kupus, pasulj.

14 dana posle ciklusa faza ovulacije - ceđeni sokovi i sveže povrće

Hrana bogata vlaknima i antioksidantima pomoći će da se nivo estrogena dovede u red. Navalite na sveže voće i povrće, cedite sveže sokove. Uvrstite kelj što više u ovoj fazi.

21 dan posle ciklusa lutealna faza - zelene biljke i žitarice

Sada i progesterone i estrogen “divljaju”, pa možete imati veoma snažne oscilacije raspoloženja. Zato birajte namirnice bogate vitaminom B, koji će podstaći proizvodnju serotonina.

*ALT

Preporučuju se kinoa i heljda, žitarice koje mogu da odigraju ključnu ulogu u ovom periodu. Na meni uvrstite i što više zelenog povrća.

28. dan i menstrualna faza - kvalitetne masti i sveže povrće

Nivo hormona se vraća u normalu. Na vašem meniju neka budu namirnice kao što su losos, avokado, one će raspoloženje držati “pod kontrolom”. Takođe, pripremajte obroke sa mladim krompirom, bundevom, šargarepu i boraniju.

S druge strane, Tatjana Jevđović, holistički terapeut, objašnjava da, osim ishrane, dodatna pomoć mogu biti i eterična ulja. Savetuje da ih koristite i tokom ciklusa, ali i tokom “običnih dana”, pažljivo, a najbolje u lampama za aromaterapiju ili masažnim uljima i kremama.

“Svakoj ženi ne prija isto ulje, ali recimo svima savetujem ulje čempresa kod obilnih krvarenja. Efekat poboljšanja postići ćete i eteričnim uljem germanijuma ili biljke neroli, koja je u stvari gorka pomorandža. Nema sumnje da ova ulja pomažu, samo je važno da se ne nanose direktno na kožu”, objašnjava naša sagovornica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare