Da li znate ko su dule? One čine porođaj mnogo lakšim i lepšim

Mirjana je smirena, pouzdana, uvek prijatna i nasmejana. Ona je profesionalna dula, dobar duh porodiljama koje žele da svoje dete donesu na svet u svom domu, baš kao što je i ona to uradila tri puta. Ona nije babica, ali je neko ko u posebnoj vezi sa porodiljom učestvuje u magiji rađanja.

Utorak, 07.03.2017.

13:36

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Da li znate ko su dule? One čine porođaj mnogo lakšim i lepšim

Podeli:

Dula na grčkom jeziku znači “žena koja služi”. To je, na neki način, posao dule. Ona služi trudnici koja rađa, pomaže, spoznaje njene potrebe i daje joj savete. Dula je podrška i u prvim danima kada se beba rodi, i mami i tati. Ona se iskreno i toplo raduje i uživa u poslu kojim se bavi.

“Moj posao je da uradim sve da porodilji to ne bude traumatično, nego prijatno iskustvo. Dodajem vodu ženi, masiram je, zovem babicu, nameštam jastuk… držim je za ruku, pomažem oko disanja, relaksacije. Ako se recimo žena porađa stojeći, babica brine oko bebe, ona je dočekuje, a porodilja je naslonjena na mene, držim je", priča Mirjana Gnjatić, jedna od dvadesetak dula, koliko ih postoji u Srbiji.

Iako su obuke za dule u Srbiji počele pre pet godina, posla nema previše, svest se nije tako brzo razvila kod naših mama, iako su dule odavno hit u svetu.

“Nadam se da će žene uvideti koliko je važno da tokom porođaja imaju kraj sebe nekoga ko potpuno razume sve kroz šta prolaze, ko veruje u njihovu snagu i ko je sposoban da ih podrži, bodri i hrabri kada je porođaj najintenzivniji. Sa dulom porođaj je lakši i lepši, bez obzira koliko traje. Uz dulu, žena nije ostavljena da sama pronađe izlaz iz eventualne patnje i bola u kom se nalazi, već ima saveznicu koja veruje u nju celim svojim bićem", objašnjava Mirjana, koja godišnje prisustvuje na svega dva-tri porođaja.

*ALT

Iako je naša tradicija da se žene porađaju u bolnicama, ima i onih koje se svesno opredele da svoju bebu dočekaju u toplini svog doma.

"Osnovna razlika je ta što je žena u sigurnom i poznatom okruženju. Ženu kod kuće niko ne požuruje, niko joj ne uskraćuje kretanje, hranu ili vodu, ukoliko joj se spava, žena može da spava, da menja položaje. Porodica je na okupu i beba se rađa u ljubavi, radosti i poznatoj sredini", priča naša sagovornica.

Bolnica je, sa druge strane, drugačija sredina.

"Po rođenju bebu odvajaju od majke i to je jedan od najstrašnijih događaja i za bebu i za mamu. Kod kuće toga nema. Ono što je važno kada se žena odlučuje za porođaj, ako se opredeli za porođaj kod kuće, mora uz sebe da ima iskusnu babicu, pa tek onda dulu koja joj se sviđa", priča Mirjana, koja je tokom svog dugogodišnjeg iskustva shvatila da je svaka žena sposobna da rodi svoju bebu na najdivniji mogući način.

"Nekim ženama je potrebno više, a nekima manje podrške. Tu sam da budem sve ono što žena želi, aktivna i predana podrška na porođaju, tiha i neprimetna, ako okolnosti tako nalažu. Prošla sam različite obuke, učestvovala na brojnim konferencijama, u kontaktu sam sa dulama i babicama iz celog sveta."

Ne propustite iz našeg serijala "Supermama":

Evo koliko pozitivno muzika utiče na razvoj vaše bebe

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.