Prava istina o dijetetskim namirnicama

Višak kilograma posledica je unosa velikog broja kalorija, pa često smatramo da je dovoljno da konzumiramo niskokaloričnu hranu i piće, kako bismo smršali. Ima li u tome istine? Stručnjaci kažu da nema. Naprotiv, osim vode, sve namirnice i napici sa "nula kalorija", mogli bi da doprinesu gojenju.

Utorak, 19.09.2017.

08:12

Izvor: Super žena

Prava istina o dijetetskim namirnicama
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Kako je to moguće?

Ovi proizvodi usporavaju metabolizam, odnosno sposobnost organizma da sagoreva masti, tvrde stručnjaci. Niskokalorične namirnice/napici uglavnom su toliko obrađeni da telo uopšte ne mora da se trudi da ih svari, zbog čega nakon nekog vremena metabolizam postaje usporen.

Osim toga, ovi proizvodi zbunjuju naš organizam. Kada progutate bilo šta od ovih proizvoda, telo je programirano tako da očekuje priliv kalorija. Međutim, kalorije izostaju ili "pristižu" u manjem broju od očekivanog, zbog čega organizam postaje zbunjen, a mozak vam šalje signal da ste gladni.

Dakle, stručnjaci savetuju da, ukoliko želite da smršate, promenite režim ishrane i zdravo se hranite, a da pre nego što navalite na "dijetetske" proizvode, razmislite dva puta.

Umesto niskokaloričnih prerađenih namirnica i napitaka, bolje je da unosite voće i povrće, na primer, koji imaju malo kalorija, a svakako su zdraviji, zaključuju stručnjaci.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare