Novogodišnje odluke: Kako da izaberete pravi fitnes centar?

Zima je pravi trenutak za odlazak na trening, hrana je po tradiciji jaka i obilna, a teretanu obilazimo u što širem luku. Svi izgovori su potrošeni i sada je pravo vreme za novogodišnje odluke, jedna od njih mora biti i odlazak na trening, ponuda je velika, a na vama je da birate.

Ponedeljak, 18.12.2017.

15:09

Izvor: Milan Zariæ, master profesor sporta i fizièkog vaspitanja, www.licnitrener.com

Novogodišnje odluke: Kako da izaberete pravi fitnes centar?
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Da biste odabrali pravo mesto za trening potrebno je uzeti u obzir više faktora, neki od najvažnijih su:

1. Ponuda

2. Lokacija

3. Cena

4. Atmosfera

5. Usluga

Da bih vam olakšao odabir mesta za treniranje analiziraćemo ih tako što ćemo ih podeliti na tri grupe: wellness klubove, fitness centre i fitness studije.

Wellness predstavlja fizički aktivan put do postizanja zdravog načina života, održavanje pozitivnog stava i razmišljanja i stalno usavršavanje sebe u tom smeru. Klubovi koji sebe nazivaju Wellness centrima moraju imati sledeće sadržaje:

1) Teretanu;

2) Grupne fitness sadržaje;

3) Bazen;

4) Saunu, djakuzi, masažu...

U svakom slučaju to je vaša kompletna oaza zdravlja, uživate u treninzima, masaži, bezenu...

Najveća mana je cena, uglavnom je nepristupačna većini ljudi sa prosečnim primanjima ali svakako odličan izbor za vašu rekreaciju.

Mana wellness klubova je uglavnom lokacija jer ih generalno nema baš na svakom koraku pa je potrebno putovati na trening barem 3x nedeljno što zna da bude dobar izgovor za ne dolazak na trening.

Fitnes je način života, način vežbanja, pozitivno razmišljanje. Baveći se fitnesom praktikujete zdrave navike i negujete svoje telo. Fitnes klubovi nude nešto manji asortiman usluga od wellness centara, najčešće su to:

1) Teretana;

2) Individualni ili vođeni treninzi;

3) Grupni fitness sadržaji;

4) Masaža.

Cena je uglavnom prihvatljiva za ljude sa prosečnim primanjima, fitness klubova ima najviše pa možete izabrate neki koji će vama odgovarati u odnosu na lokaciju, prostor, atmosferu, što je svakako veliki plus. Svaki fitness centar daje mogućnost probnog/gratis treninga pa iskoristite tu mogućnost da proverite stavke koje su vam primerne a to su uglavnom sve gore nabrojane plus ventilacija i usluga u gym-u u vašem kraju.

Fitness studio je mali prostor, najčešće do 100 metara kvadratnih, karakteriše ih intimna atmosfera vežbanja, bez gužve, gde imate mogućnost da pustite svoju muziku pojačanu koliko vi želite. Opremljeni su multifunkcionalnim spravama tako da je vežbanje uglavnom vođeno od strane trenera. Sadržaji koje možete naći u fitnes studiu:

1) Individualni ili vođeni treninzi;

2) Grupni fitness sadržaji u manjim grupama;

3) Masaža.

Cena varira, u nekim slučajevima je nešto skuplja jer je rad u malim grupama ili individualan, ali svakako dobro mesto za trening rekreativaca.

Milan Zarić
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare