Deca nas podmlade, a porođaj i majčinstvo? Nauka ima odgovor

Rađanje deteta uzrokuje fizičke i psihičke promene kod žena, a podaci o rezultatima DNK analize ukazali su na izmene na genetskim obležjima kod žena koje su rađale. Kako su zaključili naučnici, žene koje su rađale starile su brže, za približno 11 godina, prenosi "New Scientist".

Sreda, 28.02.2018.

11:42

Izvor: Super žena

Deca nas podmlade, a porođaj i majčinstvo? Nauka ima odgovor
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Prilikom deobe ćelija i umnožavanja DNK zbog nemogućnosti delovanja enzima replikacije (RNK polimeraze) na krajnjem području telomera, nova replikovana DNK koja nastaje znatno je kraća od početnog molekula.

Kao posledica genom svake novonastale ćelije kraći je za nekoliko desetina parova baza sa područja telomera, a američki naučnici su ustanovili da se u njihovom istraživanju pojam "prosečno" odnosio na razliku od 116 parova baza manje kod žena koje su rodile, što u brojevima znači oko 11 godina ubrzanog ćelijskog starenja.

"Ustanovili smo da su telomere bile kraće kod žena koje su rodile petoro ili više dece u odnosu na one koje nisu rodile i da su bile relativno kraće u odnosu na telomere žena koje su rodile jedno, dvoje, troje ili četvoro dece. Ustanovili smo međusobnu povezanost, ali nismo zaključili koji je uzrok ubrzanog starenja kod porodilja. Možemo samo da nagađamo da je u pitanju stres oko podizanja dece i briga o njima, ali rezultate treba razmotriti. Žene nikako ne treba da shvate ovo kao poruku da ne rađaju", rekla je Ana Polak sa Univerziteta "Džordž Masonstaknula" za časopis "Human Reproduction".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare