Životni stil koji vodimo pre začeća utiče na dete

Novo istraživanje, navodi list "Independent", tvrdi da stanje našeg organizma pre začeća može kasnije da utiče na dete. To se posebno odnosi na osobe koje su gojazne, piju i loše se hrane.

Nedelja, 06.05.2018.

10:50

Izvor: Super žena

Životni stil koji vodimo pre začeća utiče na dete
Foto: Thinkstock

Podeli:

Stručnjaci su u dva navrata analizirali životni stil 509 žena od 18 do 42 godine u Velikoj Britaniji i Australiji tri meseca pre začeća.

Kako su naveli, vreme pre začeća nije obuhvatilo mesece i godine. Analize su pokazale da čak 96 odsto njih ima manji nivo gvožđa i folata nego što bi trebalo da imaju.

"Taj period je kritičan jer prekomerna težina, loš rad metabolizma i loš način ishrane roditelja može kasnije da izazove hronične bolesti. Sve to ukazuej da javno zdravlje treba da bude na najvišem mogućem nivou", rekla je vođa studije, profesorka Džudit Stefenson.

Iako su mnogi od nas svesni lošeg uticaja alkohola i cigareta na dete, dodaje profesorka, malo ko zna da i ishrana utiče na buduće potomke.

Ranija istraživanja, navodi dalje "Independent", potvrdila su povezanost preteranog unosa kofeina, alkohola, pušenje, gojaznost, ali i neiuhranjenost sa razvojem kardiovaskularnih, metaboličkih, imunih i neuroloških bolesti deteta u detinjstvu i odraslom uzrastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare