Četiri razloga zašto bi trebalo jednom nedeljno da postite

Iako se obično vezuje za veru, nutricionista Suzi Burel otkriva razloge zašto bi posna hrana trebalo da bude zastupljena u vašoj ishrani bar jednom nedeljno.

Subota, 19.05.2018.

16:09

Izvor: Super žena

Četiri razloga zašto bi trebalo jednom nedeljno da postite
Foto: Thinkstock

Podeli:

Dijetetičarka Suzi Burel napisala je tekst na svom blogu u kome je otkrila da je post i te kako dobar za naše zdravlje.

Ona je izdvojila četiri razloga zašto bi post trebalo da što pre uvedete:

'Resetovaćete' hormone

Ravnoteža hormona je veoma bitna za naš organizam, a svaki disbalans može da utiče na telesnu težinu.

"Dok je gubitak težine povezan s nekim vrstama posta, post zapravo ima pozitivan učinak na naše upalne markere, odnosno holesterol, šećer, insulin i krvni pritisak," ističe Suzi.

Ješćete manje

Tema gojaznosti je sve zastupljenija u medijima, a posebno je alaramantno što sve više mladih ima prekomernu težinu koja dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica. Dijetetičarka kaže da post može biti rešenje.

"Može se reći da većina nas jede previše svaki dan. Post je lakši način da se podsjetimo koliko zapravo jedemo i koliko nam je malo potrebno da održimo našu težinu."

Poništićete ''visoko kalorijske dane''

Koliko god da vodite računa u ishrani, nekim danima se dešava da pojedete veoma kolarične obroke, obično kada idete na neke proslave. Upravo dan posta vam može pomoći u poništavanju dodatih kalorija.

Izgubićete kilograme

Iako se mršavljenje obično vezuje za popularne dijete i restrikciju hrane, moguće je izgubiti kilograme kroz post.

"Jedan od najboljih načina je redovnipost. Bilo da je reč o tome da ništa ne jedete tokom dana ili da unosite minimalne kalorije, izgubićete sigurno 1-2 kilograma mesečno", zaključuje Burel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare