U grupi su tinejdžeri povodljiviji?

Tinejdžerima samopouzdanje može da padne u trenutku, jer se nalaze u najosetljivijem dobu. Stručnjaci kažu da je samosvest povezana sa određenim reakcijama u telu i mozgu koje kulminiraju upravo u doba adolescencije.

Sreda, 23.05.2018.

18:00

Izvor: Super žena

U grupi su tinejdžeri povodljiviji?
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Istraživači sa Fakulteta psiholoških nauka na Univerzitetu Harvard su pratili 69 osoba starosti između osam i 23 godina, u situacijama kada su verovali da ih posmatraju vršnjaci.

Cilj je bio da utvrde da li u tim trenucima kod tinejdžera dolazi do intenzivnijih emocionalnih reakcija nego u drugim okolnostima.

"Odgovor je bio potvrdan, jer u ovom dobu samosvesna emocija, fiziološka reakcija i aktivnost u određenim područjima mozga dostižu vrhunac kao odgovor na posmatranje i prosuđivanje od drugih osoba", objašnjava Li Somervil, vođa istraživanja navodeći da dok ih neko posmatra, dolazi do veće povezanosti između dva područja mozga - medijalnog prefrontalnog korteksa i strijatuma.

Prvi je zadužen za regulaciju emocionalnih stanja, a drugi za ponašanje i delovanje. Upravo zato se adolescenti upuštaju u rizične situacije, pogotovo kada se nalaze u društvu vršnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare