Istorija se piše: Da li će na čelu tima u NBA biti žena?

Razija "Raza" Mujanović, Vlade Divac, Marina Maljković i Fabrizio Besnati za VICE govore o mogućnosti da žena prvi put preuzme vođenje NBA tima.

Utorak, 29.05.2018.

13:28

Izvor: www.vice.com

Istorija se piše: Da li će na čelu tima u NBA biti žena?
Foto: Getty

Podeli:

Moje ime je Marija Ratković, radim kao kolumnistkinja, inicijatorka i aktivistkinja, već više od deset godina na različitim društveno angažovanim projektima, a pre svega u oblasti osnaživanja devojaka i žena. Snimila sam i dokumentarni film za Vice o svojoj borbi protiv raka. Moj background je širok, i uključuje naučni rad, medije i društveno odgovorno poslovanje.

Pišem za Vice i Elle, ali i za mnoge druge časopise, film i televiziju. Moj prvi igrani film čeka premijeru u Americi. Ali, da ste me upoznali kada sam imala 15 i pitali šta želim u životu, odgovorila bih kao iz topa – da se bavim košarkom i da igram u NBA.

Naravno, sada to bez tuge mogu da kažem, moja košarkaška karijera bila je osuđena na propast iz više razloga. Imam užasne motoričke sposobnosti, nemam masu, igrala sam na pogrešnoj poziciji, nisam porasla više od 180cm i najvažnije nisam verovala da je to moguće. U vreme mog detinjstva, u Šapcu i u Srbiji verovalo se da svet profesionalne košarke najvišeg nivoa pripada samo muškarcima. Neki u to i danas veruju.

Slučaj Gasol ili You’ve got mail

Mnogo se promenilo od tinejdžerstva kada sam se svake godine besomučno oblepljivala sličicama NBA košarkaša, u školi radila izmišljene intervjue sa našim reprezentativcima (recimo da je to bio početak moje karijere u pisanju), preko negledanja utakmica (jer se samo džabe nerviram) do varanja na fantaziju sa timom koji pravim u dosluhu sa stručnjacima, pa sve do ipak gledanja utakmica NBA kao izraza najveće ljubavi. Strast prema košarci ostaje neizbrisiva. Zato sam, malo je reći ,odlepila kada sam pročitala dirljivo otvoreno pismo Poa Gasola posvećeno istorijskom momentu NBA – mogućem izboru Beki Hamon za prvog ženskog Head Coach-a u istoriji ove lige. On u tom pismu između ostalog kaže: Ja sam u NBA već 17 godina. Osvojio sam dva šampionata, igrao sam sa najboljim igračima ove generacije i pod trenerskom palicom dva najbritkija uma istorije sporta – kod Fila Džeksona i Grega Popovića. Zato kažem: Beki Hamon može da trenira. I ovde ne mislim „okej je“ ili „može da prođe“. Ne kažem „malo joj fali da bude na nivou muških trenera u NBA“.

Ne, ja vam kažem: Beki Hamon može da vodi NBA tim. Tačka. Kada sam videla ove redove, počela sam da moljakam Miloša Jovanovića iz VICE da napiše tekst o tome. Onako štreberski, sa puno podataka i cifri. Molila sam urednika da ga nekako natera, uceni, služila sam se svim sredstvima jer mi je stalo da pročitam tekst o ženama u NBA. Zašto? Iskreno, zbog svoje dečije neostvarene želje da to budem ja. Okej, kasno je da budem u NBA, ali valjda mogu da napišem tekst, isto s puno cifri. Istraživački. U međuvremenu čula sam samo komentare kako je to nedovoljno bitno, kako možda neće ni da se desi i kako za takav veliki korak “da žena trenira muškarce” ima puno prepreka. Na primer, “pošto su svi oni non-stop goli, možda će biti neprijatno ako žena uđe u svlačionicu”. Ili da to ionako nema veze, “da je marketinški trik, sve za šou”.

Čula sam i argumente “čak i da Beki postane Head Coach ona je jedna, to ni na kakav način ne otvara ženama vrata”.

Da podsetim, ona zaista nije obična žena: Beki je osvojila 6 puta WNBA All-Star (2003, 2005–2007, 2009, 2011), dva puta All-WNBA First Team (2007, 2009), dva puta All-WNBA Second Team (2005, 2008), WNBA Najbolje asistencije (2007), WNBA's Top 15 igračica svih vremena (2011), WNBA Top 20@20 (2016), šampionat Španske nacionalne lige (2010), Kraljičin kup (2010) i tri medalje - zlato za Ameriku i olimpijsko srebro i bronzu za Rusiju (2008, 2009). Beki nije bilo ko. Pa ipak, ja mislim svoje… Istorija se piše sad, verujte mi.

Ceo tekst, kao i izjave eminentnih sagovornika pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare