"Promenila sam ovih pet stvari i trajno rešila problem nadutosti u stomaku"

Novinarka Dženi Šugar napisala je tekst za magazin "Pop šugar" u kome je otkrila kako je uspela da se reši nadutosti u stomaku - problema koji ju je mučio godinama.

Sreda, 30.05.2018.

12:21

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

A post shared by Jenny Sugar (@jennysugar) on

"Osećaj nadutosti u stomaku sam imala još od studentskih dana. Dvadeset godina sam se osećala neprijatno, posramljeno, izlovano, nervozno i frustrirano, zato što nisam znala zašto se javlja. Naravno, posećivala sam razne gastroenterologe i uradila million testova – niko nije mogao da mi kaže šta tačno nije u redu. Sada, u 41. godini, konačno mogu da kažem da sam rešila problem nadutosti", započinje svoju ispovest autorka članka.

"Zahvaljujući čitanju, istraživanju i primenjivanju određenih saveta, uspela sam da otkrijem pet svakodnevnih navika koje sprečavaju nadutost, koje vam prenosim u celosti."

Izbacila sam određenu hranu iz ishrane

"Promena ishrane je bio moj prvi korak, ali napominjem da me nije to izlečilo. Pre deset godina sam odustala od hrane koja sadrži gluten, ali sam onda shvatila da ne izaziva gluten nadutost, već manjak biljnih vlakana, zbog čega se javljala konstipacija (zatvor).

Odustala sam od mleka, prerađenih ugljenih hidrata i šećera, a moj sistem za varenje je konačno bio zadovoljan. Uvela sam u ishranu male doze hleba I paste, ali samo nekoliko zalogaja, kako moj stomak ne bi postao kao balon."

A post shared by Jenny Sugar (@jennysugar) on

Dijeta povremenog gladovanja

"Otkrila sam dijetu povremenog gladovanja (eng. intermittent fasting). Metod dijete 16:8 ima samo jedan princip: jedete tokom osam sati dnevno, a preostalih šesnaest se uzdržavate od hrane. Uz pomoć njega sam uspela preventivno da delujem na nadutost, smanjila mi se želja za slatkišima, imala sam osećaj sitosti, a moj digestivni sistem je počeo normalno da funkcioniše."

Jela sam iste obroke svakog dana

"Tokom svojih studija i mnogo godina nakon diplomiranja konzumirala sam brzu hranu. Pomfrit, pasta, čips i povremeno žitarice su činile osnovu moje ishrane. Gotovo da nikada nisam jela povrće, sem onog koji se nalazio na površini pice.

Kada sam počela da jedem ogromnu salatu svakog dana, koja je zapravo predstavljala obrok, moje telo je dobijalo veliku dozu biljnih vlakana. Moja omiljena salata se sastojala od kelja, iseckane šargarepe, krastavca, crvene paprike, čeri paradajza, slatkog paradajza, avokada, suncokretovih semenki i mariniranog tofu sira. Često sam jela i voće, poput borovnica i jabuka."

A post shared by Jenny Sugar (@jennysugar) on

Uzimala sam probiotik

"Svakog dana sam uzimala probiotik. Znam da sprečava nadimanje jer kada otputujem negde na produženi vikend i ne ponesem kapsule probiotika, primetim razliku."

Povećala sam unos vode

"Moja flašica od pola litra vode je uvek bila pored mene, a punila sam je više puta dnevno. Ako ne popijem najmanje dva litra vode svakog dana, mogu da osetim da moj digestivni sistem ne radi savršeno."

A post shared by Jenny Sugar (@jennysugar) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.