Borba protiv narkomanije: Žene se teže nose sa zavisnošću od muškaraca

U zemljama Evropske unije poslednji statistički podaci ukazuju da je 34.8 miliona žena od 15. do 64. godine imalo iskustva sa narkoticima. U poređenju sa 54.3 miliona muškaraca taj broj jeste manji, ali je procentualno postao dominantan problem u poslednjoj dekadi modernog sveta, a i izlečenje, rehabilitacija i pristanak žena na lečenje je sve teže.

Utorak, 26.06.2018.

10:55

Izvor: B92

Borba protiv narkomanije: Žene se teže nose sa zavisnošću od muškaraca
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Izveštaj Evropskog Centra za monitoring droga i zavisnika od narkotika (EMCDDA) poziva se na novu statistiku prema kojoj jednom kad žene počnu da zloupotrebljavaju droge njihova stopa upotrebe skače brže nego kod muškaraca. Žene, kaže se, imaju sklonost i da rapidnije razviju poremećaj korišćenja opojnih supstanci.

Dok žene i devojke čine jednu trećinu globalnih uživalaca droga, samo su jedna petina lečenih od zavisnosti žene - jer sistemske barijere utiču na njihov pristup lečenju.

Podaci EMCDDA indikativno otkrivaju i da su mlađe žene sklonije ekperimentisanju sa drogama i opijatima, kao i da potiču iz sredine u kojoj su se suočile sa nasiljem, iz traumatičnih i porodica sa narušenom strukturom.

Žene koje koriste droge i opijate su, prema poslednjim izveštajima EMCDDA, iskusile psihičko i seksualno zlostavljanje, neki oblik nasilja u najranijem detinjstvu, kao i poremećaje u ponašanju koji su ih odveli u zavisnost.

Ono što se pokazalo kao otežavajuća okolnost za oporavak je što žene koje imaju problem sa zavisnošću dolaze iz marginalizovanih sredina, lošijeg ekonomskog statusa, bez sredstava za oporavak i njima je lečenje nepristpačnije. One se, ipak, odlučuju da promene svoj život jer svaka u određenoj životnoj fazi dođe do pitanja rađanja i ostvarivanja majčinstva koje je ženama biološki veoma važno. Taj odnos i veza sa porodicom, decom, kažu izveštaji, predstavlja ključ u izlečenju.

Podaci EMCDDA pokazuju i da je najviše žena sa problem zloupotrebe droga registrovano u Francuskoj (33 odsto ukupnog broja), Danskoj (30 odsto) i Velikoj Britaniji (29 odsto).

Najmanji procenat u borbi sa zavisnošću imaju žene na Malti (1 procenat), slede Turska (dva odsto) i Grčka (4 odsto).

Rezolucijom 42/112, 1987. godine Generalna skupština UN proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare