Ovaj protein treba svakodnevno da uzimate, smanjiće celulit i strije

Koliko je važno održavanje nivoa kolagena u telu jasno je pre svega zbog činjenice da je reč o najrasprostranjenijem proteinu ljudskog organizma. Starenjem se smanjuje proizvodnja kolagena u telu i osim novih bora, koža se opušta i nastaju bolovi i ukočenost ekstremiteta.

Petak, 13.07.2018.

14:58

Izvor: Avaz.ba

Ovaj protein treba svakodnevno da uzimate, smanjiće celulit i strije
Foto: Thinkstock

Podeli:

Imamo ga u mišićima, kostima, koži, krvnim sudovima, probavnom sistemu i zglobovima, a molekuli kolagena su preveliki da bi se apsorbovali kroz kožu zbog čega ga treba uzimati kroz hranu, piše portar Avaz.ba.

Osim za lepu kožu i zdrave zglobove, važan je za jačanje noktiju, zuba i kose, zdraviju jetru i bolju probavu, ali i za jačanje kardiovaskularnog sistema.

Zdravlje kože

Istraživanje urađeno na ženama između 34 i 55 godina starosti pokazalo je da je upotreba 2,5 do 5 grama kolagena dnevno tokom osam nedelja značajno poboljšalo elastičnost, hidrataciju i mekoću kože odnosno smanjilo njenu suvoću bez nuspojava. Veruje se da upotreba kolagena smanjuje celulit i strije.

Bolovi u zglobovima

Bol u nogama ili ukočenost jedan je od pokazatelja manjka kolagena, a istraživanja su pokazala da je uzimanje tog proteina pomoglo pacijentima s reumatoidnim artritisom i smanjilo simptome oticanja zglobova.

Jačanje noktiju, zuba i kose

Za izgradnju noktiju, kose i zuba kolagen ima važnu ulogu, pa se njegovim dodavanjem u ishranu oni mogu ojačati, a u nekim slučajevima i zaustaviti gubitak kose.

Za zdraviju jetru i bolju probavu

Aminokiseline kolagena pomažu pri oporavku jetre od apsorcije stranih supstanci, toksina i alkohola.

Zaštita kardiovaskularnog sistema

Kolagen sadrži aminokiselinu prolin koja pomaže zidovima arterije u oslobađanju masti u krvotok, takođe je rezultat istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare