Mislite da znate sve o ciklusu? Ovo su neočekivana saznanja

Iako menstruacija više nije tabu tema, posebno u razvijenim zemljama, prilično velik broj žena još ne zna sve ono što bi trebalo da zna o ovoj pojavi. Uprkos svemu, na menstruaciju se još gleda kao na nešto što bi trebalo biti skriveno, navodi Ema Grej, urednica "Women Associate".

Četvrtak, 13.09.2018.

10:44

Izvor: Super žena

Mislite da znate sve o ciklusu? Ovo su neočekivana saznanja
Foto: Thinkstock

Podeli:

  • Za vreme menstruacije možete da zatrudnite. Da, ti slučajevi su malo verovatni, ali nije nemoguće, zato nemojte menstruaciju koristiti kao izgovor da ne koristite zaštitu ako ne planirate bebu.
  • Najplodniji ste za vreme nekoliko dana pre i posle ovulacije. Ovulacija – oslobađanje jajnih ćelija iz jajnika – obično se događa na sredini ženskog ciklusa.
  • Neredovne menstruacije mogu upućivati na niz stvari. Nepravilna menstruacija, bilo u obliku izostanka, tačkastog krvarenja između dve menstruacije ili menstruacija koja traje duže od sedam dana – sve te pojave mogu imati različite uzroke, od ekstremnog mršavljenja, straha od trudnoće, korišćenja određenih lekova, pa sve do ozbiljnih bolesti poput karcinoma materice. Ako ste zabrinuti zbog neredovnih menstruacija, svakako se konsultujte sa lekarom.
  • Volt Dizni je 1946. napravio prvi film o menstruaciji. Pod nazivom "The Story Of Menstruation", film je objavljen kao pomoć za seksualnu edukaciju. Kružile su priče kako je upravo u tom filmu prvi put upotrebljena reč vagina.
  • Tokom prosečnog menstrualnog ciklusa oslobađa se manje od šoljice krvi. Zato, prema rečima naučnika, iako se mnoge žene žale na obilna krvarenja, činjenica je da tokom menstruacije izgube između nekoliko kašika i jedne šoljiice krvi.
  • U proseku devojke menstruaciju dobijaju s 12 godina. Danas devojke prvu menstruaciju dobijaju ranije nego ikada, ali još nije poznato šta ubrzava raniji početak puberteta. Brojne teorije kao uzrok ove pojave navode različite razloge od ekoloških činilaca, visokog stepena masnoća u ishrani, pa sve do stresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare