Statistika zabrinjava: Evo koliko je devojaka u Srbiji doživelo neželjeno dodirivanje

Svaka treća devojka u Srbiji doživljava neželjeno dodirivanje. Gotovo 80% mladih doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja.

Utorak, 09.10.2018.

14:36

Izvor: Super žena

Statistika zabrinjava: Evo koliko je devojaka u Srbiji doživelo neželjeno dodirivanje

Podeli:

Neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, kao najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja, doživela je svaka treća devojka u Srbiji. Najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji, jeste zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

Ovo su izvodi iz istraživanja Autonomnog ženskog centra (AŽC)- "Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja"[1] koje daje uvid u to koliko je seksualno uznemiravanje nad devojkama i mladićima rasprostranjeno, kao i koliko oni umeju da ga prepoznaju. Prema rezultatima ovog istraživanja, gotovo 80% mladih je doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja.

"Devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih ume da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje", kaže Sanja Pavlović, iz AŽC-a.

*ALT

Aktivnosti koje ova organizacija u saradnji sa drugim ženskim organizacijama u Srbiji pokreće sa porukom "Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja" imaju za cilj da u javnosti otvore problem tolerancije društva na oblike seksualnog uznemiravanja, posebno insistirajući na tome da se na fakultetima u Srbiji unapredi zaštita studentkinja i studenata od ovog oblika nasilja.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima. Nadimke poput "lutko", "zlato", "cico" doživljava čak 8 od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživljava samo jedan od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića.

Na pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje, 95% mladih je navelo "neželjeno dodirivanje, priljubljivanje", 90% "neželjene pozive i poruke seksualnog sadržaja", 84% "slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje", 53% "obraćanje neprimerenim nadimcima".

*ALT

"Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje, za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci. Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo", dodaje Sanja Pavlović.

Akcija "ZAŠTIĆENA" deo je preventivnih aktivnosti koje Autonomni ženski centar i druge ženske organizacije sprovode već tri godine sa idejom da smanje toleranciju na rodno zasnovano nasilje među mladima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.