Glumica u suzama: "Bolest je u poodmakloj fazi, svi smo poraženi"

Britanska glumica Elizabet Harli otkrila je u emisji „This Morning“ da njena prijateljica boluje od raka dojke.

Četvrtak, 11.10.2018.

15:11

Izvor: Super žena

Glumica u suzama:
foto: Getty

Podeli:

Elizabet je prvi put progovorila o tome koliko ju je pogodilo saznanje da njena prijateljica, koja ima četrdesetak godina, udata je i ima decu, boluje od raka koji je već u ozbiljnom stadijumu.

"Moja jako dobra prijateljica je krila da je napipala kvržicu na dojci. Nedavno sam saznala. Kada je otišla kod doktora saznala je da je rak već u poodmakloj fazi. To je nešto što nas je sve porazilo“, otkrila je glumica.

Harlijeva je inače ambasadorka kampanje borbe protiv raka dojke koju vodi Este Lauder.

"Stalno podsećam svoje prijateljice da treba da se kontrolišu. Na svoju prvu mamografiju otišla sam na svoj 40. rođendan. Od tada idem redovno svake godine", kaže glumica, kojoj je baka umrla od raka dojke 1992. godine.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, a statistika obolelih žena u Srbiji je potresna.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za godinu dana zabeleženo je 3.700 obolelih i 1.650 smrtnih slučajeva. Kod nas je, kažu stručnjaci, nešto niži rizik obolevanja od raka dojke, ali kada se uporede podaci o smrtnosti, žene u Srbiji su odmah posle Makedonki pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge žene u Evropi.

Na 100.000 žena od karcinoma dojke kod nas oboli 54,3, a umre 19,7. Čak u 13 okruga učestalost obolevanja je viša nego u ostatku zemlje. Tako žene u Pirotskom i Rasinskom okrugu gotovo dvostruko češće obolevaju od karcinoma dojke nego u drugim regionima, ali je recimo u Pčinjskom okrugu stopa obolevanja trostruko niža od prosečne u Srbiji i iznosi 16,4 na 100.000 žena.

Najviše stope obolevanja registruju se u populaciji od 60. do 74. godine, a blagi porast mortaliteta od karcinoma dojke beleži se već od 45. godine, ali je najveća smrtnost od ove bolesti i dalje među ženama od 60. do 69. godine. Stručnjaci to povezuju sa činjenicom da se žene kasno javljaju lekaru, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.