Naša mlada modna dizajnerka predstavlja reviju koja do sada nije viđena u Srbiji

"Ritual of Seduction" je modna revija, koja će biti predstavljena kroz modni performans kakav do sad nije viđen u Srbiji, tvrdi ova mlada i perspektivna modna dizajnerka.

Ponedeljak, 22.10.2018.

10:00

Izvor: B92

Naša mlada modna dizajnerka predstavlja reviju koja do sada nije viđena u Srbiji
Foto: J.Manuel Mendoza

Podeli:

Piše: Bojana Krstić

Beograđanka Tamara Stanković (24) studirala je na „Royal Academie of fine Arts“, Antwerpen, jednoj od najprestižnijih Akademija na svetu za modu. Proteklih godina je organizovala i učestvovala u uspešnim projektima u inostranstvu (Italija, Fransucka, Belgija... ), od kojih je jedan bio podržan od strane Voga Italija. Vratila se u Srbiju u nadi da će i ovde sa našim ljudima uspeti da stvori nešto novo svetskog kvaliteta.

Veliki je entuzijasta i zaljubljenik u modu i umetnost uopšte. Baveći se različitm vrstama umetnosti , modu je izabrala pošto odgovara njenom temperamentu i stilu života.

O tome kako se snašla na prestižnoj akademiji, kakva je razlika u modnoj industriji između Srbije i sveta i koliko je teško u Beogradu organizovati jednu modnu reviju otkrila je dizajnerka Tamara Stanković za portal Super žena.

Foto: J.Manuel Mendoza

Kako ste uspeli da upišete kraljevsku Akademiju za modni dizajn i kako se jedna devojka iz Beograda snašla tamo?

-Bio mi je veliki izazov i san da je upišem baš zbog mogućnosti koje pruža. Ona je bila nešto potpuno različitog senzibiliteta i stila od svega sa čim sam se do tad susretala i bila sam svesna da će mi pomoći puno u proširivanju znanja i vidika vezanih za umetnost i modu. Prilagođavanje i snalaženje je karakteristika ljudi sa naših prostora, jedini stalno prisutni problem je bio finansijske prirode.

Budući da ste se vratili u Beograd da li mislite da za modni dizajn ima perspektive u Srbiji?

- S obzirom da je ova Akademija u samom vrhu modnog dizajna, znanje, iskustvo i mogućnosti koje pruža samim tim otvara vrata svestke modne scene. Modni dizajn je grana umetnosti koja voli da pomera granice. Mi smo narod koji gaji kulturu lepog odevanja i prati modne trendove, jedine zamke u koje često upadamo su različiti klišei zbog straha od nečeg novog. Želim da verujem da perspektiva postoji.

foto: Natalije Kunica

Kakva je razlika u modnoj industriji između Srbije i inostranstva?

- Svako tržište ima neke svoje prohteve i stil koji preferira, to je neka osnovna razlika. Mladi dizajneri boreći se za svoje mesto u modnom svetu pokušavaju da nađu savršen balans između svojih ideja i zahteva tržišta na kom stvaraju.

Recite nam nešto o predstojaćoj modnoj reviji u Beogradu i koliko je bilo teško sve organizovati?

-"Ritual of Seduction" je modna revija, koja će biti predstavljena kroz modni performans kakav do sad nije viđen u Srbiji. Revija objedinjuje različite vrste umetnosti i prikazana je kroz tri čina: prošlost, sadašnjost i budućnost. S obzirom da je interdisciplinarnost ono što karakteriše doba u kojem živimo, nije li logično da kreativne aktivnosti budu preklopljene? Ovaj projekat predlaže upravo to.

foto: Natalije Kunica

Veze i uticaji mode, kostimografije, plesa, muzike, glume nerazmrsivi su, i izdizati jednu kategoriju iznad druge bilo bi besmisleno. Moja želja je bila da kroz prvenstveno modni performans otvorim apetit pravim ljubiteljima umetnosti i da sa mojim timom pružim nešto drugačije. Modna revija će biti propracena Afterparty-jem u noćnom klubu Teatro, koji od ove sezone vodi novi tim i gde se upravo ovim performansom otvara ‘ Fashion night’, koji ce pružiti nešto novo i drugacije svake nedelje.

Što se tiče organizacije nije bilo lako, jer za pomeranje granica i stvaranje nečeg novog mladim umetnicima je uvek potrebna podrška, jer se sa novim idejama tek stvara novo tržište.

Koji je vaš savet za sve mlade ljude koji žele da se ostvare u svom poslu u Srbiji?

-Da veruju u svoje ideje i snove, da ništa nije nedostižno ili veliko. Da svako NE i NE MOŽE je samo jedna prepreka na putu, a ne odrednica.

Sve detalje o predstojaćoj reviji koja će se održati 04.11. možete naći ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare