Na svaka 4 minuta jedna osoba sazna da ima ovu polno prenosivu bolest

Da li zate da je kondom jedina pouzdana zaštita od polno prenosivih bolesti.

Četvrtak, 25.10.2018.

09:29

Izvor: Super žena

Na svaka 4 minuta jedna osoba sazna da ima ovu polno prenosivu bolest
foto: Thinkstock

Podeli:

Možda će vas iznenaditi ovaj podatak, ali na svakih 4 minuta jednoj mladoj osobi saopšti se da ima neku od prenosnih infekcija.

Procenat mladih ljudi između 15-24 godine obolelih od hlamidije i gonoreje je u stalnom porastu.

U razmaku između 2016. i 2017. godine procenat obolelih se povećao za 22 odsto.

Ova istraživanja rađena su u Engleskoj, a od ukupno 420 hiljada obolelih od neke polno prenosive bolesti čak polovina je zaražena upravo hlamidijom.

Kako bi se sprečilo prenošenje bolesti jedini vid zaštite je kondom, a posebno se naglašava da drugi vidovi kontracepcije kao što su pilule mogu da vas zaštite samo od neželjene trudnoće, ne i infekcija.

Sedan od deset žena koje su zaražene hlamidijom nisu imale nikakve simptome bolesti. Takav slučaj je i kod muškaraca, a ova bolest, ako se ne leči, može imati ozbiljne posledice.

Hlamidija je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Izazivač oboljenja je bakterija, Chlamydia Trachomatis, koja može oštetiti ženske reproduktivne organe. Iako su simptomi oboljenja blagi ili ih uopšte nema, ozbiljne komplikacije koje mogu proisteći, uključujući i neplodnost, razvijaju se podmuklo, pre nego što žena i primeti problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare