Znate li kako nastaje i šta znači pravi hvatač snova?

Neki smatraju ovaj predmet kičastim, drugima je lepo, a neki veruju u njegovo dejstvo.

Sreda, 21.11.2018.

14:08

Izvor: stil.kurir.rs

Znate li kako nastaje i šta znači pravi hvatač snova?
foto: Thinkstock

Podeli:

Ukrašen obruč sa perjem koje visi krasi kutke u mnogim domovima. Ali znate li kako je nastao i šta simbolizuje hvatač snova?

Danas je komercijalizovan u domaćoj Americi, ali i širom sveta, tako i u Srbiji. Ali, hvatač snova ima duboku simboliku u kulturi u kojoj je nastao - kod Indijanaca.

Nastao je u indijanskim plemenima, i za druge je predstavljao simbol indijanske kulture. A sama indijanska plemena shvatila su ga kao prepoznavanje jedinstva između plemena i priznavanje postojanja indijanske kulture od strane onih koji su želeli da istrebe Indijance.

Hvatači snova pravljeni su sa svrhom čuvanja sna ljudi od noćnih mora.

Indijansko pleme Ojibva pravilo je hvatač snova od obruča od vrbe. Plela se labava mreža unutar obruča, a ukrašavan je prelicama i perjem. Veruje se da treba okačiti obruč iznad kreveta. Kroz mrežu će prolaziti snovi, ali loši će ostati upleteni u nju, dok će se lepi snovi spustiti niz perje koje visi, do glave osobe koja sanja.

Brakovima i trgovinom, hvatač snova je prešao granice indijanskih plemena i zašao u domove drugih kultura.

Danas se pravi na različite načine, poželjan je kao ukras koji dopunjava boho stil uređenja. Komercijalizacijom je prevazišao granice američkog kontinenta, ali i svoje prvobitne namene, kada je postao modni detalj u domu. Mnogi koji poštuju indjijansku kulturu smatraju ovo nepoželjnim, i skrnavljenjem.

Da li i vi imate hvatač snova u svom domu? Verujete li u njegovu simboliku? Na jedan način sigurno ste oskrnavili njegovo značenje. Bilo da ste ga kupili ili sami napravili, znajte jedno - hvatače snova prave samo muškarci! Jedino tada on ima svoju mističnu moć i ispunjava u potpunosti svoje značenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.