Aplicirala za posao promoterke, sačekao je neverovatan odgovor VIDEO

Kako bi pronašla posao, mlada Nišlijka je aplicirala za posao promoterke. Nakon urednog poslatog mejla, sačekao ju je odgovor poslodavca u kome je zatraženo da pošalje fotografije cele figure, podatke o visini, težini i slične.

Četvrtak, 22.11.2018.

17:38

Izvor: B92

Aplicirala za posao promoterke, sačekao je neverovatan odgovor VIDEO
Foto: Prva TV

Podeli:

Nakon mejla u kome je zatraženo da odgovori na prilično neuobičajena pitanja, 20-godišnja devojka se zapitala da li su ova pitanja uobičajena i dozvojena od poslodavca, kao i da li samo zgodne i lepe devojke mogu da dobiju posao.

Ona se obratila ekipi emisije 150 minuta, koja se bavila ovom temom, zbog čega je u svoj studio pozvala Brankicu Janković, poverenicu za rodnu ravnopravnost.

Brankica je priznala da je ovo tipičan primer diskriminacije, kao i da su ovakve prijave veoma česte.

"Najčešće pritužbe koje nam stižu od naših građana i građanki su upravo takve, da su često diskriminsani prilkom pokušaja da pronađu posao. Ovo je jedan školski primer diskriminacije i zbog toga pozivam da podnese pritužbe povereniku za zaštitu ravnopravnost", kazala je Jankovićeva.

Ono što nas je najviše zanimalo jeste šta sve poslodavac sme da zahteva od nas, a šta je krajnje neprimereno?

"Kada tražite osobu za radno mesto, zabranjeno je da objavljujete takve oglase ili da na osnovu toga donosite odluku, da tražite posebno pol, godine života, fizički izgled, ako tražite nekom fotografiju da mu dostavite."

A kao najgori primer Brankica navodi da su neki poslodavci propisivali indeks telesne mase.

U nastavku saznaje ko su češće žrtve diskriminacije, ali i kako da se zaštite....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.