Provokativna i drugačija: Buran život Ane Okse, kojoj nijedan muškarac nije bio potaman

Jedna od najvećih italijanskih muzičkih diva Ana Oksa rođena je 1961. u Bariju. S obzirom na to da korene vuče iz Albanije, svoje ime i prezime Ilirijana Hodža prilagodila je sceni, ali i italijanskom jeziku.

Utorak, 29.01.2019.

09:51

Izvor: tportal.hr

Provokativna i drugačija: Buran život Ane Okse, kojoj nijedan muškarac nije bio potaman
foto: Getty

Podeli:

Ana je muzikom počela da se bavi kao vrlo mlada. Prvi nastup je imala već s 15 godina kada je otpevala pesmu Fiorellin del Prato. Bila je neobuzdana, mlada, provokativna i intrigantna, ali pre svega drugačija. Zbog unikatnog, moćnog vokala i emocija koje unosi u svoje interpretacije, prozvali su je Glas i srce.

"Oduvek sam želela da budem pevačica, a moji snovi su vrlo brzo postali stvarnost. Kao 14-godišnjakinja sam počela da nastupam u jednom baru u svom rodnom gradu Bariju, uz klavirsku pratnju maestra Sabina Skijanelija i ubrzo snimila prvi singl. Tako da za mene nije bilo dileme čime ću se u životu baviti", izjavila je jednom prilikom.

Tokom karijere, zbog svojih erotično stilizovanih nastupa i zavidnih glasovnih potencijala postala je svojevrsno zaštitno lice najprestižnijeg italijanskog festivala Sanremo. Dve godine nakon prvog pojavljivanja u medijima, Ana je na Sanremu kao mlada pevačica koja obećava osvojila drugu nagradu s pesmom Una Emozione da Poco. Od tada nije prestala da niže hitove, a Sanremo je postao nezamisliv bez nje.

Svoju popularnost dodatno je podigla 1988. godine vodeći najpopularniji nacionalni televizijski šou Fantastico, gde je pokazala i zavidne glumačke i imitatorske talente.

1989. osvojila je prvo mesto pesmom Ti Lascerò, a te godine je s numerom Avrei voluto osvojila 56 bodova i završila na 9. mestu na Evroviziji predstavljajući Italiju.

1990. Ana je otpevala pesmu Donna con te koja je potala jedna od njenih najpoznatijih hitova.

Deset godina kasnije Ana Oksa je ponovo pobedila na Sanremu s pesmom Senza pietà. Zapažena je ostala i njena pesma E Tutto un attimo, koja je toliko zahtevna za pevanje, da su se samo retki usudili da je obrade.

Ana se na Sanremu pojavila i 2013. s pesmom La Mia Anima D'uomo. Uz svoj moćni glas, uvek se isticala i svojim ekstravagantnim izgledom. Svaki njen nastup pratio je i novi imidž koji su mnogi kopirali. Početak 2000-ih Oksi je doneo i privatni i profesionalni preobražaj. Albumom L'eterno movimento okrenula se etno melosu, posebno onom njenih albanskih korena.

Široj javnosti nije zanimljiva samo zbog fascinantne karijere, nego i zbog burnog privatnog života. Nakon prvog muža Franka Cijanija, udala se za Đanija Belena, bubnjara rok grupe New Trolls s kojim je dobila dvoje dece - ćerku Frančesku i sina Kvazima.

Drugi razvod je bio prilično buran, a najveće zanimanje izazvao je njen treći brak s milijarderom Bedžetom Pacolijem, kontroverznim preduzetnikom poreklom s Kosova, koji je propao, kako je on izjavio - zbog Anine posesivnosti i ljubomore.

Četvrto Da je rekla svom 22 godine mlađem telohranitelju Marku Sansonetiju, ali su se razišli 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.