Da li bi najmoćnija žena na svetu okarakterisala sebe kao feministkinju?

Nemačka kancelarka Angela Merkel sigurno je jedna od najutacajnijih i najmoćnijih žena na svetu s kojom su se identifikovale žene širom sveta.

Četvrtak, 31.01.2019.

12:16

Izvor: super zena

Da li bi najmoćnija žena na svetu okarakterisala sebe kao feministkinju?
foto: Getty

Podeli:

U intervjuu koji je dala za Zeit.de Angela Merkel pričala je o feminizmu i životu jedne žene lidera .

Na pitanje da li je svesna koliko žena zapravo oseća snažnu vezu s njom kancelarka kaže:

"Nije mi to baš najjasnije. Osećala sam zahvalnost zbog posla koji obavljam, ali sam generisala i mnogo negativnih emocija naročito tokom krize, ali i kada je reč o migrantima. Kritikovali su me jednako kao što bi kritikovali i nekog muškarca. Ne bih generalizovala mišljenje da će se žene uvek diviti ženama. Čak i među ženama nekada postoje teška osećanja“, rekla je.

"Retko se obraćam samo ženama. Ja sam kancelarka svih građana u Nemačkoj. Mislim da i same Nemicie ne očekuju da se njima posebno obraćam“, dodala je ona.

Na pitanje da li bi sebe i dalje nazvala feministkinjom Angela kaže:

"Žene kao što su Alis Švarzer i Mari Juhas su žene koje su se pre 100 godina borile za žene i pobedile. One su se borile za ženska prava celog svog života, a za sebe to ne mogu da kažem. Kao žena i ja sam morala da pronađem svoj put kako bismo došli do tačke izjednačenja s muškarcima. Jednakost u svim sverama života mi deluje logična. Mislim da to ne treba kostantno da ističemo.“

Angela je rekla kako je za nju definicija feminizma da žene imaju naklonost muškaraca i iste životne mogućnosti.

Još tokom studija postala je svesna koliko su muškarci dominantni, a to se pokazalo i tokom njene političke karijere.

Na pitanje kako jedna žena pregovara sa muškarcima naročito u konfliktim situacijama Merkelova kaže:

"Ženski glas nije tako mračan i jak kao muški. Autoritativnost kod žena je nešto što se uči godinama. I naravno postoji uvek rasprava oko toga kako se oblačim. Za muškarce nije nikakav problem da milion puta obuku tamno plavo odelo, ali kada bih ja nekoliko puta obukla isti blejzer, to bi svi primetili.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare