Super žena i "Pčelica" poklanjaju slikovnicu "Gricko – čudovište iz knjige”

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve knjige u izdanju kuće "Pčelica". Nagradu će osvojiti najbrži. Potrebno je da pošaljete ime, prezime, adresu, broj telefona na mejl superzena@b92.net i osvojićete ovo zanimljivo izdanje.

Ponedeljak, 18.02.2019.

11:20

Izvor: B92

Super žena i

Podeli:

Izdavačka kuća Pčelica svojim inovativnim slikovnicama nastavlja da iznenađuje i stare dobropoznate priče interpretira u novim značenjima i formama. U prilog toma Pčelica je objavila slikovnicu „GRICKO – čudovište iz knjige”, autorke i ilustratorke Eme Jarlet.

U pitanju je u svetu višestruko nagrađivana slikovnica u kojoj je klasična forma linearnog čitanja narušena, što unosi dinamiku i deci omogućava da se knjigom igraju i posmatraju kako se ona menja u trenutku samog čitanja. Najzaslužniji za to je Gricko – malo žuto čudovište, koje voli da gricka sve, pa i knjige. Našavši se u knjizi bajki, onih koje svi dobro znamo, Gricko pokušava da nađe put napolje, a kako drugačije, nego grickajući strane i bušeći ih. U bajkama „Zlatokosa i tri medveda”, „Crvenkapa” i „Čarobni pasulj” Gricko je napravio potpuni haos – stvari su krenule neočekivanim tokom, a junaci se čude malom žutom i nepozvanom gostu.

Gde se u svemu tome nalazi čitalac? On je kao i junaci bajki začuđen, ali od strane pisca je pozvan da zajednički jure Gricka, kako bi ga zatvorili na sigurno i sprečili u daljem širenju zločina prema bajkama. Improvizovanim sandukom i stranama knjige koje predstavljaju njegova vrata čitalac hvata Gricka u zamku, ali samo privremeno... Gricko ne bi bio to što jeste da ne pronađe put napolje, a u to će nas uveriti rupa na zadnjoj korici knjige.

Kod dece koja su već upoznata, s jedne strane, sa knjigom kao predmetom koji ima korice i strane sa nekim tekstom i ilustracijama, i s druge strane, sa motivima bajki, moguće je poigravati se formom i temom i na taj način probuditi njihovu maštu i kreativnost. Knjiga „GRICKO – čudovište iz knjige” omogućava upravo to. Na duhovit način forma klasične knjige se narušava, ona prestaje da ima jasne granice, bukvalno i simbolično u njoj se javljaju rupe, a sadržaj poznatih tekstova o čarobnom pasulju, Crvenkapi i Zlatokosi biva izmenjen, stavljen na test logike i novog smisla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare