Ovih 9 neverovatnih činjenica vam niko nije rekao o porođaju

Bilo da vam se bliži dan kada ćete se poroditi ili imate još nekoliko meseci do jednog od najsrećnijih dana u životu, to je nešto o čemu svakodnevno razmišljate.

Petak, 12.04.2019.

11:07

Izvor: Super žena

Ovih 9 neverovatnih činjenica vam niko nije rekao o porođaju
Foto: luckybusiness/depositphotos.com

Podeli:

Možda se čak i previše brinete ili se bojite porođaja. Ipak, istina je da porođaj može da bude pun iznenađenja (slično kao i ostatak trudnoće i roditeljstva). Mnogo tih neočekivanih trenutaka je zapravo dobro - ili barem nije ništa o čemu morate previše da se brinete.

Iako ste od mnogih majki čule i loša iskustva i da im je porođaj bio kao da su učestvovale u ratu – kada taj dan dođe, shvatite da porođaj često nije toliko strašan.

Najvažnije je – dišite duboko.

Ovih 9 stvari ipak niko vam nije rekao o porođaju.

Nećete nužno osećati jak bol

Da, jake kontrakcije i istiskivanje bebe mogu biti veoma bolni, posebno pre nego što dobijete epiduralnu injekciju. Ali svaka žena je drugačija, kao i svako rođenje. Neke mame uopšte ne osećaju intenzivan bol, čak i bez epidurala.

Iako dugo traje, porođaj ipak ima kraj

Za porođaj je potrebno vreme, ali će se on sigurno završiti. Dok kod pojedinih žena traje veoma dugo, posebno onima koje se prvi put porađaju, porođaj će proći brže ako uspete da ispunite sva vaša očekivanja.

Možda nećete imati "horor" priču s porođaja

Verovatno ste čuli strašne priče o porođajima od drugih žena. Ali verujte, to ne znači da ćete i vi imati isto ili slično iskustvo. U stvari, velike su šanse da će sve ići glatko, jer najčešće se žene porode veoma lako.

Biće mnogo zabavnih trenutaka

Pogotovo kada prvi put upoznate svoju bebu – prvi zagrljaj, držanje i hranjenje – slike su koje će vam se zauvek urezati u pamćenje. Tokom porođaja će vam se javiti i druga posebna sećanja koje nećete nikad zaboraviti. Sigurno ćete pamtiti i kako je partner pokušavao da vas oraspoloži i olakša vam na svaki mogući način porođaj.

*ALT

Epidural

Dobijanje epiduralne anestezije ne znači da nećete osećati ništa tokom porođaja. Iako anestezija generalno čini da ne osetite jak bol, to ne znači da je porođaj bezbolan sa epiduralom. Ipak treba da osetite dovoljno da možete da istisnete bebu.

Indukovan porođaj

Iako porođaj traje dugo i indukuje ga lekar, to ne znači da ćete na carski rez. Iako može da postoji nešto veća šansa da će indukovani porođaj završiti carskim rezom, to nije pravilo. Kod mnogih žena kojima lekar indukuje porođaj on se ipak završi vaginalno. Zato ne brinite ako vam lekar kaže da će vam indukovati porođaj.

Carski rez

Iako vam je lekar zakazao carski rez, to ne znači da ste „omanuli“. To je i dalje porođaj. Da li je vaš lekar unapred zakazao carski rez ili vam treba zato što porođaj ne napreduje onako kako treba, i kada se porodite carskim rezom opet dobijate vašu divnu bebu. Potrudite se da se ne osećate kroivom, niti da budete razočarane.

Izgled bebe

Vaše novorođenče možda ne izgleda kao beba iz vaših snova, ali ćete i dalje jako da ga volite. Beba prolazi kroz uzanu karlicu, da ne spominjemo druge šokove, pa nije ni čudo što ne izgleda kao beba sa reklame.

Oporavak

On može da traje i duže nego što ste mislile, ali stići ćete dotle, ne brinite. Oporavak je za svaku ženu drugačiji. dok se jedne brže oporave, drugima je potrebno više vremena. Zapamtite, takođe, da je postporođajni oporavak duži kod žena koje su se porodile carskim rezom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare