Žena na čelu Ratnog vazduhoplovstva u jednoj od najmoćnijih država sveta

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je nekadašnju ambasadorku i poslovnu ženu Barbaru Beret da bude na čelu ratnog vazduhoplovstva.

Sreda, 22.05.2019.

10:35

Izvor: Tanjug

Žena na čelu Ratnog vazduhoplovstva u jednoj od najmoćnijih država sveta
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Podeli:

Ukoliko imenovanje potvrdi Kongres, Barbara Beret (68) naslediće još jednu ženu, Heder Vilson, na funkciji zamenika ministra odbrane zaduženog za ratno vazduhoplovstvo.

Barbara Beret je u vreme mandata Džordža Buša mlađeg bila ambasadorka u Finskoj. Takođe, njen suprug Kreg je bivši predsednik kompanije Intel, američkog tehnološkog giganta.

Bračni par Beret je veliki donator Republikanske partije, a Barbara je, bezuspešno, pokušala da osvoji partijsku nominaciju na izborima za guvernera Arizone. Strastvena ljubiteljka avijacije i eksperimentalni pilot, Beretova je do 2017. presedavala istraživačkom centru za avijaciju Aerospejs korporejšn (Aerospace Corporation) a takođe je članica upravnog odbora Rand korporejšena, trusta mozgova bliskog Pentagonu.

Dosadašnja šefica ratnog vazduhoplovstva SAD Heder Vilson, čije ime je bilo pominjano među mogućim zamenama za bivšeg ministra odbrane Džejmsa Matisa, svoju ostavku je objavila u martu, kada je postalo izvesno da će tadašnji vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan ostati na toj funkciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare