Najpoznatiju "plavušu s Harvarda" sada mnogi ozbiljnije shvataju

Bila je zvezda tinejdžerskih filmova, a sada ju je serija "Velike male laži" (Big little lies) ponovo vratila pred publiku, donevši joj čak osam nagrada Emi i isto toliko Zlatnih globusa.

Sreda, 19.06.2019.

17:52

Izvor: B92

Najpoznatiju
Foto: Getty/Dia Dipasupil / Staff

Podeli:

Bio je to momenat kada je Holivud napokon ozbiljno počeo da doživljava ambicije i mogućnosti najpoznatije "plavuše s Harvarda".

Ona je Riz Viderspun (43) i jedna je od retkih glumica koja je uspela da pronađe balans između komercijalnog uspeha, odnosno uloga koje će da joj donesu zaradu i onih koje će kritičari nagraditi pozitivnim ocenama.

Oskarovka i glumica koja je dobila zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih zacementirala je svoj status i postala kraljica romantičnih komedija, ali njeno carstvo počelo je da se razvija tek nakon što je osnovala produkcijsku kompaniju.

Upravo tada otkrila se i "njena misija" u filmskoj industriji. Ona je tu da se ispričaju dosad neispričane priče, one o ženama, ali i da se upravo ženama pruži više prilika.

Slavna glumica rođena je 22. marta 1976. godine u Nju Orleansu kao Laura Džejn Riz Viderspun. Otac Džon Drejper Viderspun bio je otorinolaringolog, ali i potpukovnik u američkoj vojsci, dok joj je majka Meri Elizabet bila medicinska sestra i profesorka na fakultetu Vanderilt.

Roditelji su, kako ona kaže, bili pokretači i najveća podrška na putu do njenog uspeha.

Često se preispitivala kada se ispisala posle prve godine sa fakulteta, jer je shvatila da engleska književnost nije ono o čemu je maštala.

Da nije pogrešila u odabiru, shvatila je već 1991. godine, kada je dobila svoju prvu ulogu sa samo 14 godina u filmu "Čovek na Mesecu". Onda je 1998. godine dobila priliku da u "Tvajlajtu" glumi rame uz rame sa Polom Njumanom, Suzan Sarandon i Džinom Hekmanom.

Riz sa ostalim glumicama iz serije "Velike male laži"/Foto: Getty/Dia Dipasupil / Staff

Snimanje "Okrutnih namera" 1999. godine za nju je donelo promene i u privatnom životu, jer je upravo tada započela njena veza sa glumcem Rajanom Filipom. Iste godine su dobili ćerku Avu, a četiri godine kasnije sina Dikona.

Kako se u Holivudu pela ka vrhu, njen privatan život počeo je da pati, što je dovelo do razvoda 2006. godine.

"Svoju decu sam rodila jako mlada, pa se i sama osećam kao dete koje odrasta sa njima. Blagoslovena sam što imam divnu i zdravu decu koja me drže čvrsto na zemlji", rekla je ona, prenosi T portal.

Sa æerkom Avom/Foto: Getty/John Phillips / Stringer

U međuvremenu je imala mnoge slavne partnere, ali onaj pravi je bio Džim Totu, za kog se udala 2011. godine i rodila mu sina Tenesija Džejmsa Tota. Tek nakon druge udaje i rođenja trećeg deteta, glumici je sve krenulo kako treba u životu. Osnovala je produkcijsku kuću, snimala je filmove, pa i hit seriju „Velike male laži“.

Nakon godina provedenih u Holivudu, njeno vreme, čini se, tek dolazi: "Upozorili su me da nećemo dugo trajati, da ne postoji tržište za takve teme i materijale. Ali baš poput Ele Vuds, ne volim da me potcenjuju."

Ris i Rajan Filipe/Foto: Getty/Evan Agostini / Staff

Riz Viderspun odavno je dokazala da je uspešna u svemu što započne da radi, a nikada nije krila to da joj je porodica na prvom mestu.

"Često se brinem da će deca prebrzo da odrastu i pitam se kako će da se snađu u tako surovom svetu. U isto vreme, ne brinem se ni sekunde oko svega, jer sam svesna da smo im usadili prave vrednosti i da su jako samosvesni."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare