Kako da pravilno hidriramo kožu da bi ostala lepa i zdrava

Koža, kao najveći organ u ljudskom telu, izložena je direktnom uticaju faktora spoljašnje sredine, ali njeno zdravlje zavisi od toga koliko vodimo računa o koži.

Ponedeljak, 24.06.2019.

09:51

Izvor: 24sata.hr

Kako da pravilno hidriramo kožu da bi ostala lepa i zdrava
Foto: Depositphoto/DmitryPoch

Podeli:

Zato je nega kože izuzetno važna, kako bi ona ostala zdrava i lepa.

Zdrava koža zahteva pravilnu i svakodnevnu negu, a hidratacija je ključni proces u nezi. Osim iznutra, kožu je potrebno hidrirati i spolja kako bi ostala zdrava i elastična. Da biste zadržali svežinu kože i njenu hidrataciju, primenite ove savete dermatologa tokom cele godine.

1. Hidrirajte kožu svaki dan

Stvorite svakodnevnu rutinu nege kože i držite je se, pazeći da hidratacija bude glavni prioritet. Dermatolog Elizabet Tanzi predlaže hidrataciju kože svake večeri, odmah nakon tuširanja. U hladnijim mesecima koristite bogate hidratantne kreme koje će zaštititi kožu od suvoće uzrokovane hladnim vetrom. U toplijim mesecima koristite svetlije formule ili serume.

2. Hidrirajte kožu odmah nakon tuširanja

Kako biste kožu održali hidriranom i mekanom, odmah nakon tuširanja, dok je koža još vlažna, nanesite hidratantu kremu, a ako koristite serume ili esencije, prvo njih nanesite. Za kraj ne zaboravite i na kremu za sunčanje.

3. Suvu kožu hidrirajte ujutro i uveče

Suva koža može da počne da se ljušti i svrbi, a može da dođe i do pucanja ili krvarenja. Najbolji način da se rešite suve kože je korišćenje hidratantnih krema čiji sastojci pomažu u održavanju i obnavljanju kože. Potražite humektante, to su spojevi koji služe kao sredstva za zadržavanje vlage, kao što su urea i glicerin ili emolijente, zbog kojih koža postaje glatka i svilenkasta, kao što su skvalen ili vazelin.

4. Masna kože takođe traži hidrataciju

Koža koja je masna ili sklona aknama takođe zahteva hidrataciju jer ako je preskočite, žlezde će osetiti suvoću kože i reagovati prekomernom kompenzacijom ili proizvodnjom previše ulja. Odaberite laganu, bez ulja, komedogenu formulu (koja ne
zapušava pore), a koja takođe sadrži blagi piling, kao što je salicilna ili glikolna kiselina.

*ALT

5. Pazite koje proizvode koristite

Izbegavate sastojke koji mogu da budu agresivni za kožu, posebno ako se radi o osetljivoj ili suvoj koži. Proizvodi za negu kože ne bi smeli da sadrže alkohol i arome jer u suprotnom može doći do iritacije kože.

6. Pazite na sastojke

Nisu svi proizvodi za hidrataciju jednaki. Kada kupujete proizvode za negu kože pažljivo pročitajte svojstva. Hidratantne kreme koje sadrže sastojke kao što su ši maslac, hijaluronski gel ili ceramid posebno su hidratantne.

7. Odaberite formulu za vaš tip kože

Svaki tip kože zahteva poseban tretman. U zavisnosti od toga kojem tipu pripadate razlikovaće se i tretman. Pre kupovine, pažljivo pročitajte svojstva proizvoda. Kako biste izbegli sastojke koji mogu loše da utiču na vašu kožu, proverite za šta je proizvod koji nameravate da kupite namenjen. Većina proizvoda je namenjena za suvu, masnu ili osetljivu kožu. Ako ne znate kojem tačno tipu pripada vaša koža, koristite formule osmišljene za normalnu kožu i vidite kako koža reaguje na njih.

8. Ne ignorišite simptome problema

Svakodnevna nega kože ključna je za održavanje zdrave kože, ali ako se uprkos tome borite sa određenim kožnim problemima, potražite pomoć lekara. Problemi sa aknama, ispucalom kožom, krvarenjem kože, crvenilo i sve ostalo što niste mogli da rešite sami, zahteva sastanak sa dermatologom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare