Tviter se usijao : Da li znate šta su gomboce? FOTO

Mnogo rasprava odvija se na društvenim mrežama, a jedna je posebno zainteresovala srpske tviteraše. Oni se poslednjih dana raspravljaju šta su gomboce.

Utorak, 23.07.2019.

11:30

Izvor: bakina kuhinja, Super žena, BBC

Tviter se usijao : Da li znate šta su gomboce? FOTO
Foto: grafvision/depositphotos

Podeli:

Iako se ne zna ko je započeo ovu raspravu, sigurno je da je ova slatka rasprava zaintersovala mnoge.

Ako u Gugl pretraživaču potražite recept za gomboce, naći ćete brojne sajtove koji nude recepte za brojne varijacije slatkiša - gomboce sa šljivama, makom, višnjama ili nekim drugim sezonskim voćem.

U pitanju je poslastica koja se sastoji od testa čiji su glavni sastojci krompir i brašno, kao i voćno punjenje po želji.

Neki izvori tvrde da se specijaltet sa ovim imenom može spremati u slatkoj ili slanoj varijanti, dok su drugi izričitog stava da su gomboci isključivo specijaliteti sa šljivama i šećerom u prahu.

"Gomboce su mađarski specijalitet. Naziv potiče od reči gomb što znači u bukvalnom prevodu kuglica. Tako da te knedle ostavite za supu", napisala je korisnica Tvitera @TatinSinak.

Nazivati gomboce knedlama je isto kao kad bi „kroasan preveli na kiflica margarinuša", dodala je ona.

"Gomboce su tradicionalno vojvođansko jelo mađarskog porekla. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, to sve zajedno se tanko obavije krompir-testom, prvo se potapa u ključalu vodu, pa kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama", objasnio je Lazar Čovs, na Tviteru @Popravljam.

Ne treba se previše šaliti sa institucijom vojvođanskih gomboca i nazivati je knedlom, da se zaključiti po užarenoj Tviter diskusiji.

Mi vam preporučujemo da napravite gomboce i knedle sa šljivama pa uporedite.

Recept za gomboce

Testo za gomboce:

  • 1 kg krompira,
  • 1/2 kg brašna,
  • 1 jaje,
  • malo soli.


Za punjenje: šljive (ili neko drugo sezonsko ili konzervirano voće). Krompir se skuva u ljusci (da ne bi upio mnogo vode) i ispasira se kao za pire. Doda se brašno i jedno jaje, malo se posoli i sve se zajedno umesi. Vodite računa da testo ne mesite dugo, jer što ga duže mesite više će se lepiti.

Testo ne sme da bude tvrdo, odnosno vodite računa da ne dodajete previše brašna, jer će se ono svakako lepiti zbog krompira (kao što se vidi i na slikama). Umešeno testo razvucite oklagijom na debljinu od oko pola santimetra i isecite ga na kvadrate, na koje slažete očišćene šljive. U zavisnosti od toga kolike su šljive možete ih stavljati cele ili samo polovine. I to je stvar procene. Presavijete krajeve i rukama formirate knedle odn. gomboce. Stavljate ih u kipuću, malo posoljenu vodu, da se kuvaju dok ne isplivaju na površinu, a to je svega par minuta. U drugoj šerpi na malo putera propržite prezlu da porumeni i u nju uvaljajte skuvane i oceđene gomboce. Ukoliko želite možete u prezlu dodati i šećer, vanil šećer ili cimet, ili ih šećerite po ukusu u svom tanjiru, prenosi sajt kuvarancije.com.

Recept za knedle sa šljivama

Potrebno je:

  • 600 g krompira

  • 20 šljiva

  • 200 gr brašna

  • 100 gr prezli

  • malo ulja

  • 1 jaje

  • so

  • šećer

  • 1 vanilin šećer


Priprema:

Krompir očistite i skuvajte, ocedite vodu dobro ga izgnječite, dodajte malo soli i 1 jaje i 2 kašike ulja. Sve dobro mikserom izmiksajte da nema grudvica. Dodajte brašno dobro ga izmešajte. Vadite po malo testa, pritisnite na dlan, staviti cele obrisane šljive, zamotajte šljivu u testo i napraviti okrugle knedle.

Pobrašnjivite poslužavnik i ređajte knedle na njega. Stavite u šerpu vodu, posolite pa kad provri polako spuštajte jednu po jednu knedlu. Varjačom idite po dnu da se ne zalepe za dno. Potrebno je da kuvaju oko 5-6 minuta kad provre, odnosno kad isplivaju na površinu. Vadite ih rešetkastom kašikom i valjajte ih u pržene prezle. Pošećerite i sipajte vanilu po njima, piše Bakina kuhinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.