Novo iz Pčelice: Roman "Na putu srebra"

Volite istoriju? Avanturu, misteriju? Zanima vas renesansa? Onda je novi roman Gordane Maletić „Na putu srebraˮ, u izdanju Pčelice, prava literatura za vas.

Ponedeljak, 29.07.2019.

12:06

Izvor: B92

Novo iz Pčelice: Roman
Foto: Promo

Podeli:

Radnja romana počinje u renesansnoj Veneciji 15. veka, a zatim prati putovanje glavnih junaka od Venecije, preko kratkog boravka u Dubrovniku i putovanja kroz Crnu Goru do Novog Brda, tada poznatog i bogatog rudarskog grada. Kompozicija je linearna, prati tok putovanja i ovo delo svrstava u red velikog broja književnih ostvarenja koja svoju kompoziciju zasnivaju na modelu Homerove Odiseje.

Autorka takvu naraciju često prekida kako bi napravila funkcionalnu digresiju i dala opis nekog poznatog arhitektonskog zdanja, predela, umetničkog dela, odevnog predmeta ili garderobe. Na taj način se prenosi autentični duh vremena, koji je autorka očigledno upoznala bolje od prosečnog poznavaoca renesanse. Tome treba dodati i nematerijalne elemente renesanse koji su podjednako važni kao i ovi materijalni.

Naime, Gordana Maletić u nekoliko epizoda koje doprinose mističnosti, ali i formiranju preciznije slike o duhu vremena, provlači napredak nauke, primenu naučnih otkrića u pomorstvu što omogućava njegov napredak i geografska otkrića, ali i konzervativne krugove koji sputavaju napredak. Na taj način, a prilično nenametljivo, Gordana Maletić je upotpunila sliku renesanse.

Iako ga sa podjednakim interesovanjem mogu čitati i odrasli i deca, ovo je ipak roman namenjen deci i mladima. Glavni junaci romana su dva dečaka za koje je ovo putovanje najveća avantura njihovog detinjstva, avantura koja će promeniti njihove živote. Međutim, mnoge istine o njima i njihovom poreklu otkriće se u toku samog putovanja. Kako čitaocima ne bismo uskratili čitalačko zadovoljstvo ovde ćemo prekinuti razotkrivanje tajni ovog romana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare