Prva dama Turske ima prefinjen ukus: Ne žali novac za markiranu odeću, skupe tašne i antikvitete

Prva dama Turske Emina Erdogan poznata je po sofisticiranom ukusu i sklonosti ka skupim stvarima.

Ponedeljak, 07.10.2019.

10:10

Izvor: Super žena

Prva dama Turske ima prefinjen ukus: Ne žali novac za markiranu odeću, skupe tašne i antikvitete
Foto: Gettyimages/Carsten Koall

Podeli:

Emina Erdogan rođena je u Istanbulu 21. februara 1955. godine kao najmlađa od petoro dece u porodici. Pohađala je umetničku školu, ali ju je napustila pre nego što je diplomirala. U brak sa Erdoganom stupila je 4. februara 1978. godine i sa njim ima četvoro dece, dve ćerke i dva sina: Ahmeta Buraka, Nekmetin Bilal, Esru i Sumeje.

Ona se predstavlja kao žena koja živi skromnim i povučenim životom po striktnim muslimanskim propisima, provodeći vreme u kuhinji praveći domaće jabukovo sirće. Dok njen muž zarađuje veliki novac, ona je ta koja taj novac troši.

Njen džet-set način života podrazumeva šoping putovanja jedno za drugim, a njena velika strast su markirana odeća i skupi antikviteti. Kritikuju je da živi previše luksuznim životom dok četvrtina stanovnika Turske živi na ivici siromaštva, a skoro dva miliona ljudi ima samo četiri evra za dan. Sve to se dešava dok ona ispija čaj u njenoj palati iz zlatnih čaša od kojih jedna košta oko 280 evra, a cena čaja je oko 2.000 evra za kilogram.

Viđena je i u kupovini skupe Birkin torbe, čija cena se penje i do vrtoglavih 50.000 dolara.

*ALT

Jednom je čitav tržni centar u Briselu bio zatvoren dok je ona bila u šopingu, a dok je bila u pratnji muža u Varšavi potrošila je 40.000 evra na bazaru antikviteta. Sve što kupi je bez sumnje potrebno kako bi se ukrasila palata u Ankari čija izgradnja je koštala više od 650 miliona evra. Od svilenih tapeta koje koštaju više od 2.000 evra po rolni i 40.000 evra za svaka dvostruka vrata koja su potrebna za stotinak soba u palati. Samo za vrata u palati potrošeno je oko 30 miliona evra.

Kritičari ističu da je palata toliko ekstravagantna i luksuzna da bi se pred njom postideo čak i Sadam Husein, koji je bio poznat po ljubavi prema zlatu i draguljima, piše Dejli mejl. Čak je i dizajn bio izvrgnut komentarima da nema nikakve veze sa Otomanskim carstvom. Izgradnju tako skupe palate Erdogan je opravdao rečima da je to potrebno kako bi Turska izgradila dobar imidž u svetu. Bogatstvo Erdogana procenjuje se na 150 miliona evra.

Emina je početkom godine dala izjavu zbog koje su je korisnici na internetu kritikovali. Emina je rekla da je otomanska era harema bila inspirativna i edukativna tvorevina.

"Harem je bila škola za članove otomanske dinastije i edukativna tvorevina koja je pripremala žene za život", rekla je ona tom prilikom.

Pojam "harem" dugo se povezivao sa poligamijom i konkubinama, ali tokom otomanskog perioda bila je to institucija sa veoma striktnim pravilima kojih se čak i sultan pridržavao. Svaka žena je bila obrazovana u disciplini za koju je imala najviše talenta (kaliografija, umetnost, muzika i strani jezici).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.