Sok iz tetrapaka izgleda primamljivo, ali koliko je on zdrav za vaše dete?

Šarene kartonske kutijice sa sokom namenjene deci su lagane, praktične za dečju ručicu i lako se prenose, ali u njihovom sadržaju je previše šećera i ne preporučuju se za svakodnevnu upotrebu.

Petak, 11.10.2019.

15:40

Izvor: Super žena

Sok iz tetrapaka izgleda primamljivo, ali koliko je on zdrav za vaše dete?
Foto: Depositphotos/belchonock

Podeli:

Ovi sokovi su namenjeni za jednokratnu upotrebu, a roditelji ih često spakuju u detetovu školsku torbu kao deo obroka tokom boravka u školi. Udruženja koja se bave zaštitom potrošača upozoravaju da takvi sokovi nisu zdravi.

Bez obzira na to što na kutiji stoji oznaka "voćni sok", ne znači da je reč o napitku punom vitamina i minerala. Voćni sadržaj i prirodni ukus često se "obogaćuju" pojačivačima ukusa, dodatkom šećera i boje, a to dugoročno izaziva propadanje dečjih zuba i može da utiče na povećanje detetove težine.

Sokovi u malom tetrapaku obično na jedan decilitar sadrže oko 55 grama šećera. Stoga se roditeljima savetuje da detaljno prouče spisak sastojaka u deklaraciji. Alternativa je, kažu nemački stručnjaci, uvek zdrava i za okolinu sigurna voda, piše Index.hr. Nepotrebno je isticati da je u procesu detetovog prihvatanja bilo kojeg novog ukusa potrebno mnogo strpljenja i kreativnosti.

Nemački stručnjaci preporučuju roditeljima da običnu vodu aromatiziraju kriškama detetovog omiljenog voća, dodaju malo soka nekog agruma ili, na primer, ubace listiće mente. A za raznolikost ukusa i slađi ukus, deo voćnog soka može da se pomeša s tri dela vode i tako da se razredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare