Roditelji mogu mnogo da doprinesu sprečavanju gojaznosti kod dece

Državni univerzitet Njujork objavio je studiju koja prvi put istražuje interakciju majke i deteta tokom hranjenja i njen uticaj na dečju gojaznost.

Četvrtak, 14.11.2019.

09:29

Izvor: Super žena

Roditelji mogu mnogo da doprinesu sprečavanju gojaznosti kod dece
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Podeli:

Istraživači su želeli da otkriju da li stil roditelja može da smanji rizik od gojaznosti dece još tokom trudnoće. Utvrđeno je da majke koje pokazuju manje emocija tokom interakcije koja ne uključuje hranjene, kao što je igra sa sedmomesečnom bebom, imaju decu koja su dobijala na kilaži brže od ostalih. Razlog zbog koga su započeli ovo istraživanje je veliki broj gojazne dece od četiri i pet godina u SAD-u. Taj broj se u odnosu na 20 godina ranije udvostručio. Deca koja su gojazna imaju veći rizik da imaju problem sa povišenim pritiskom i visokim holesterolom koji je uobičajen kod odraslih ljudi.

"Ova deca takođe imaju povišen rizik od problema sa disajnim organima, a da ne spominjemo psihološke probleme i probleme sa samopouzdanjem", rekao je pedijatar doktor Ričard Seidman.

Istraživanje je fokusirano na majke koje su pušile, pile ili koristile druge supstance kao što su kokain i marihuana tokom trudnoće. Prenatalno izlaganje ovim supstancama može da izloži fetus lošoj ishrani i neadekvatnom protoku krvi ili kiseonika što može da izazove probleme u metabolizmu koji povećavaju rizik od gojaznosti kod dece. Od ukupnog broja dece koja su učestvovala u istraživanju kod 40 odsto je utvrđena gojaznost u uzrastu od sedam godina.

Zaključili su da je bitno naučiti roditelje kako da imaju pozitivnu interakciju sa detetom jer to može da pomogne u smanjenju rizika od gojaznosti, prenosi klix. Takođe, bitno je okruženje u kojem se dete nalazi kako ne bi učilo da može da pronađe zadovoljstvo samo u hrani. Istaknuto je i kako roditelji treba da se aktivno igraju sa svojom decom. Kada su u pitanju starija deca, eksperti savetuju da smanjite unos pića koja sadrže šećer i da unose više vode i mleka.

*ALT

Lekari iz dečje bolnice Helen DeVos dali su šest saveta roditeljima kako da održe kilažu dece na zdravom nivou.

1. Pratite šta vaše dete jede kako biste sprečili nezdravo gojenje. Pitajte ih šta su jeli za užinu u školi i pobrinite se da imaju nutritivni doručak svaki dan.

2. Fokusirajte se na voće i povrće, pa ih ohrabrite da probaju nove stvari.

3. Unos zdrave hrane je vrlo bitan. Nemojte odustajati nakon prvog pokušaja. Što više izlažete dete nečemu veće su šanse da će to probati i da će mu se svideti.

4. Ograničite konzumiranje brze hrane u vašoj porodici i trudite se da obroke pripremate za celu nedelju ako ćete biti zauzeti.

5. Pobrinite se da imate zdrave opcije dostupne kući i pratite šta imate u frižideru, a jednostavno možete da izbegavate da držite nezdravu hranu u kuhinji.

6. Roditelji treba da podstaknu na povećanje fizičke aktivnosti učešćem u fizičkoj aktivnosti s decom.

"Uz toliku tehnologiju deci je teško da znaju šta da rade kako bi bili aktivni. Dajte deci neke ideje kako da budu aktivni i budite im primer. Pronađite porodične aktivnosti koje možete da radite zajedno", rekla je doktorka Lusi Smit.

Istakla je kako, u slučaju da dete nije talentovano dovoljno da bude u sportskom timu, to ne znači da treba izbegavati sportske aktivnosti.

"Fokusirajte se na sve aspekte razvoja i rasta, ne samo na sportske timove. Deca mogu da voze bicikl, plivaju i rade različite aktivnosti van kuće. Trebalo bi da imaju barem jedan sat dnevno neku fizičku aktivnost. Smanjite vreme koje provode ispred ekrana i pokrenite ih", poručila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare