Evo kako da napravite najukusniju kajganu za savršen doručak

Mnogi misle da između omleta i kajgane nema razlike, ali se varaju, jer nije svejedno ni kakav tiganj koristite, ni na kojoj temperaturi pržite, a ni kako dodajete jaja, kažu stručnjaci.

Utorak, 17.12.2019.

12:30

Izvor: B92

Evo kako da napravite najukusniju kajganu za savršen doručak
Foto: Depositphotos/Nitrub

Podeli:

Osim kvalitetnog posuđa, za pripremu kajgane neće vam biti potrebno mnogo dodataka. Koristite provereno domaća jaja kako kod pripreme ne biste morali da se služite mlečnim dodacima, kajganu pripremajte sporo i kratko, ali strpljivo, a zatim uživajte u svom ukusnom doručku.

Izbor masnoće vrlo je važan kod pripreme kajgane. Dok će maslac dati kremastiju teksturu, maslinovo ulje doprineće finijem ukusu. Može se koristiti i suncokretovo ulje, iako ono neće znatno doprineti ukusu.

Ukus jaja i dodaci koje ćete im na kraju dodati u ovom slučaju više će doći do izražaja. Jaja nikako nemojte razbiti u tiganj, već pripremite manju posudu u kojoj ćete ih umutiti kako bi se žumanca i belanca dobro povezala, prenosi Klix. Neki kulinarski stručnjaci savetuju odvajanje žumanaca i belanaca da biste ih zatim povezali tek pre samog pečenja, ali za pripremu jaja kod kuće biće dovoljno tek umutiti ih u odvojenoj posudi, a zatim ih prebaciti na vruć tiganj.

Iako kod pripreme kajgane mnogi iz navike otvaraju frižider i posežu za mlekom, šefovi širom sveta smatraju da bilo kakvi mlečni dodaci, poput mleka, kiselog mleka ili pavlake za kuvanje, uopšte nisu potrebni. Potrebna su vam i kvalitetna, domaća jaja i vaša kajgana će biti najukusnija koju možete da zamislite.

Tiganj pre svega dobro zagrejte na višoj temperaturi, ali odmah nakon što dodate jaja smanjite temperaturu na najnižu i pustite da se jaja peku oko jedan minut. Kajgana bi trebalo da bude kremasta i lagana, ali ako niste ljubitelj jaja pripremljenih na ovaj način, pecite je nešto duže, dok ne poprimi boju. Najslađi deo ide na kraju, a to su dodaci poput sira i svežeg začinskog bilja koji će vaš doručak učiniti savršenim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare