Totemsko veličanstvo JA: Kako da prepoznate da imate posla s narcisom?

Jedino teže od toga da volite narcisa jeste da ga ostavite. Zašto? Zato što narcisi ne dozvoljavaju da im se tako nešto dogodi i sprečavaće vas na svakojake načine.

Ponedeljak, 27.01.2020.

16:02

Izvor: lovepunky.com

Totemsko veličanstvo JA: Kako da prepoznate da imate posla s narcisom?
Foto: depositphotos/ DariYad

Podeli:

Reč je pravim narcisima, onim koji vas nikada neće voleti koliko vole sebe. Takvi ljudi su sebe stavili u centar svih univerzuma i očekuju da se tome povinujete, zato bi bilo najbolje da takvu osobu prepoznate odmah i nekako prekinete odnos dok ne dođete u situaciju da se u braku vaš partner zapita "kako to da više volite decu?"

"Da biste voleli druge treba da volite sebe" je rečenica koju ste sigurno sreli i da, tačna je, ali sve u granicama normale, a one koji tu granicu prelaze prepoznaćete na osnovu nekoliko stvari koje ne mogu da sakriju.

Lako je uočiti

Ukoliko primetite da je neko u centru pažnje, da gotovo niko drugi ne govori - obratite pažnju na način na koji priča. U redu je pohvaliti se i našaliti se na tuđ račun, ali jedino ako se to čini u kombinaciji sa hvaljenjem drugih i šalama na sopstveni račun.

Nedostatak empatije

Ovo je osnovna osobina socijalizovanih ljudi, koja manjka kod narcisa. Prosto je, narcise ne zanima ništa što se ne tiče njih samih. Čak i ako se nalaze u istoj situaciji kao neko drugi, njima je teže. Isto tako ukoliko kao i neko drugi učine nešto loše - nije isto! Oni su i dalje super, dok su drugi učinili nešto neoprostivo.

Skloni su nasilju

Ne mora to da bude fizičko nasilje, niti previše agresivno ponašanje, ali ako ste se nekada našli u situaciji da niste želeli nešto što neko drugi jeste i na kraju ipak posustali zbog pritiska koji je izvršen, verovatno ste imali posla sa narcisom. Ukoliko nešto nije po njihovom, lako se iznerviraju i, zbog manjka empatije, ne razumeju zašto se druga strana ne slaže sa njima. Zbog toga su u stanju da vam iscrpe svu energiju ubeđivanjem, a ako ne popustite ubrzo, veoma lako skliznu u verbalno nasilje.

Skloni su kontradiktornosti

Narcis nikada ne priznaje da je pogrešio. Ako kaže dve potpuno suprotne stvari, lako će pronaći opravdanje zašto to nije isto, ali da kaže da je napravio grešku, makar i u dalekoj prošlosti - neće sigurno. Oni naprosto moraju da budu bolji, pametniji, moralniji od drugih, a jedan od načina da to budu jeste da "nikada ne greše".

*ALT

Nemaju osećaj za dobro i loše

Osim naravno činjenice da je sve što oni rade dobro, nisu baš u stanju da naprave iole objektivan sud o tome da li je nešto dobro ili nije. Razlog tome je upravo često pravljenje izuzetaka kako oni ne bi imali "mrlje u dosijeu".

Zavidljivi su i takmičarski nastrojeni

Nikada nije dovoljno puta ponoviti da narcisi moraju da budu bolji od drugih na koji god način. Ili da barem budu poput drugih, što u njima budi želju da imaju sve što i ostali i to u njima budi zavist. Ali sa druge strane, ukoliko primete da su drugi ljubomorni na njih, narcisima to predstavlja "duševnu hranu".

Malo šta počinju prvi

Kako su previše zauzeti sobom, neće vas ni primetiti dok im "ne zaklonite pogled ka ogledalu". Čak iako pokušate svađu, neće se upustiti u nju ako se ne tiče njih konkretno. Ali ako slučajno čačnete njihovu sujetu, neće birati sredstva kako da vam uzvrate.

Imaju sve privilegije

Nemaju, ali probajte to njima da objasnite. Narcisi smatraju da je samo njihovo postojanje dovoljno da im se pruži sve što oni smatraju da im pripada. Kao i to da se od njih ne traži ništa što oni ne žele da rade. Iako ničim nisu zaslužili, bez problema i blama će tražiti od vas bilo šta.

Često su namršteni i nervozni

Pa kako da budu srećni i nasmejani kada ništa nije dovoljno dobro odrađeno, pa će na kraju možda morati i sami? Naravno da su nervozni, pa to je direktan napad na njih onakve kakvi se oni vide - centar svih svemira u kojima se sva sunca vrte oko njih kako bi ih obasjali.

Laskaju i osvajaju druge najlepšim rečima

Narcisi? Ko bi rekao... Zapravo je logično, oni treba da budu predmet divljenja i obožavanja, ali za to moraju prvo da privuku nečiju pažnju jer smatraju da će biti voljeni ukoliko povlađuju drugima, jer oni tako funkcionišu.

Problem nastaje ako vi postanete želja jednog narcisa. Udvaraće se, govoriti najlepše reči, osvajaće vas na razne načine i imaćete osećaj da ste u društvu najdivnije osobe na svetu. I tako će biti dok narcis ne dobije šta je želeo, to jest vas. Čim narcis shvati da vas je osvojio, kreće zamena uloga, a onda samo vi dajete, a zauzvrat ne očekujte ništa jer su male šanse da narcis usmeri ljubav koju oseća prema sebi, ka nekom drugom - jer bi se osetio ugroženim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.