"Zar si već prestala da dojiš?" Ove rečenice ne izgovarajte mladim mamama!

Mame koje doje često se susreću sa raznim neprimerenim pitanjima i izjavama koje im uopšte nisu prijatne za uši. Naročito od onih koje misle da znaju sve.

Četvrtak, 30.01.2020.

13:16

Izvor: Dnevnik.hr

Foto: Depositphotos/FamVeldman

Podeli:

Izdvajamo vam najčešćih 10 rečenica koje niko ne bi trebalo da im govori:

1. Misliš da je beba dovoljno pojela?

Nijedna mama koja doji ne može sa sigurnošću da zna da li je beba pojela dovoljno jer od bebe ne može da dobije povratnu informaciju da li je sita. Zato se mame dok doje vode instinktom i trude se da prepoznaju da li je dete dobilo dovoljno mleka.

2. Zar je beba opet gladna?

Bebe ne žele da sisaju samo kada su gladne, nego i kada im treba bliskost s majkom i kada je potrebno da ih umirimo, naročito ako ne mogu da zaspu. I zato ni za jednu majku nije određen tačan broj puta koliko će da doji svoje dete. Majka će ponuditi mleko bebi kad god joj instinkt govori da bi trebalo.

3. Dojenje mi je uništilo grudi

Mama koja doji ne želi da čuje nikakve ružne priče u vezi s tim kako je dojenje nekome uništilo grudi. To je kao da smršate 20 kilograma i svojoj prijateljici koja takođe pokušava da smrša kažete: "Smršala sam 20 kilograma, ali sada mi koža grozno visi." Osim toga, istraživanja su pokazala da su obešene grudi posledica trudnoće, a ne dojenja.

*ALT

4. Da li bi ti bilo ugodnije da se pokriješ?

Ovo i nije pitanje, nego osuđujuća izjava koja zapravo znači "Ja bih se osećala ugodnije da se pokriješ". Svakoj mami prioritet je njena beba i koliko god joj je stalo do prijateljica i ostalih članova porodice, njihovi komentari biće manje važni od bebinih potreba. Ako vam smeta prizor dojenja, evo jednostavnog rešenja – nemojte da gledate.

5. Nije li tvoje dete preveliko da ga dojiš?

Koliko će dugo mama dojiti svoje dete tiče se samo nje. Ako neko to ne smatra normalnim, to je njegov problem. Američko udruženje pedijatara preporučuje mamama da dete doje tokom cele prve godine života i da nastave sa dojenjem dokle god mama i beba to žele.

6. Ako ponudiš detetu flašicu, više nikada neće hteti da sisa.

Ova rečenica je najveća moguća neistina. Mnoge žene hrane svoje dete i mlekom iz flašice i mlekom iz grudi. Osim toga, stručnjaci kažu da je sasvim u redu detetu koje uredno sisa da ponudite i mleko iz flašice nakon što navrši jedan mesec.

7. Ako hraniš dete na flašicu, više ćeš spavati.


Istina je da bez obzira na to dojite li dete, hranite li ga samo na flašicu ili kombinujete i jedno i drugo, nećete dovoljno da se naspavate. Svaka nova mama u nekoj je meri iscrpljena.

*ALT

8. Ako ti je toliko teško da dojiš, jednostavno daj bebi veštačko mleko!

Kada kažu ovo, ljudi vam misle dobro jer ne žele da se toliko mučite. Međutim, mama koja se trudi da doji, pa čak i ako joj je to teško, ne želi da prestane uprkos bolnim i upaljenim grudima i bradavicama, već želi da uspe u tome. Zato je pre pitajte kako možete da joj pomognete pre nego što je posavetujete da pređe na veštačko mleko.

9. Bude li beba sisala svaki put kad to želi, razmazićeš je.

Beba ne može dojenjem da se razmazi. Neka novorođenčad sisa svakih sat i po, a neka svaka tri sata. Normalno je da tokom 24 sata novorođenče sisa između 8 i 12 (ili više) puta. I to ne znači da ćete razmaziti dete, već samo da brinete za njega.

10. Zar si već prestala da dojiš?

Isto važi kao i kod pete tačke: koliko će dugo majka da doji dete tiče se samo nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.