Nemojte da tepate bebama, pričajte s njima drugačije, evo i zašto

Roditelji u komunikaciji s malom decom treba da izbegnu uobičajeno tepanje i koriste normalni govor, ali sa ritmičkim menjanjem glasa. Takav govor može da pospeši razvoj detetovog mozga i sposobnosti govora, piše CNN.

Petak, 07.02.2020.

20:15

Izvor: Jutarnji.hr

Nemojte da tepate bebama, pričajte s njima drugačije, evo i zašto
Foto: depositphoto/oksun70

Podeli:

"Pravi 'bebi govor'" koristi prave reči i ispravnu gramatiku, ali u visokom tonalitetu, sporog je tempa i intonativno preteran", rekla je Naja Ferjan Ramirez, profesorka na odseku lingvistike Univerziteta Vašington.

"Ono što ljudi smatraju 'bebi govorom' kombinacija je šašavih zvukova i reči, ponekad čak gramatički neispravnih reči."

Govor koji roditelji i drugi staratelji širom sveta koriste, tzv. pravi 'bebi govor', pomaže deci da se uključe u društvene situacije i na njih odgovore, makar kroz nerazumljivo brbljanje.

"Roditeljski govor poseduje tri karakteristike", rekla je Patriša Kal, zamenica direktora Instituta za učenje i nauku mozga pri Vašington univerzitetu.

"Jedna od njih je korišćenje visokih tonova, obično za oktavu viših. Druga je zakrivljena intonacija. Drugim rečima, visoki tonovi su stvarno visoki, a niski jako niski. Tako zvučite uzbuđeno i srećno. Treće, takav je govor sporiji. Pauze između reči i fraza omogućavaju detetu da učestvuje u interakciji."

Studija objavljena u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" pokazala je da je podsticanje rada "društvenog dela mozga" ključno za ubrzavanje razvoja govora i jezika kod beba. Uz to, Kal kaže da je bebama on draži od uobičajenog tepanja kada mnoge reči budu pogrešno izgovorene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.