Narodni običaji: Upoznajmo srpsku tradiciju u izdanju čačanske Pčelice

Edicija izdavačke kuće Pčelica UPOZNAJMO SRPSKU TRADICIJU, autorki Stajke Rajić i Ivane Stanković, sa ilustracijama Marine Veselinović, namenjena je svima onima koji žele da steknu osnovna znanja o našoj nacionalnoj tradiciji, običajima, narodnom stvaralaštvu, materijalnoj i nematerijalnoj kulturi.

Petak, 13.03.2020.

09:30

Izvor: B92

Narodni običaji: Upoznajmo srpsku tradiciju u izdanju čačanske Pčelice
Foto: Promo

Podeli:

Uz četiri tematski oblikovane knjige sa adekvatnim ilustracijama upoznaćemo se sa elementima tradicionalnih starih znata, graditeljstva, kao i praznicima i običajima i narodnim stvaralaštvom i kulturom.

STARI ZANATI upoznaju nas sa tradicionalnim zanatima i zanatskim običajima, kao što su ćurčijski, kolarski, rabadžijski, pinterski, sarački i mnogi drugi.

„Ako je i koliba naša je”, kaže stara narodna poslovica, a u dalekoj prošlosti ljudi su zaklon pronalazili u peđinama, da bi tek kasnije počeli da grade primitivne kuće. Knjiga GRADITELJSTVO upoznaje nas sa raznim tipovima objekata za stanovanje, od zemunica i sojenica, preko koliba – prvih trajnijih kuća, preko tradicionalnih tipova kuća u Srbiji, do načina građenja kuća i običaja vezanih za useljenje u kuću.

Praznici su dani kada se slavi neki važan istorijski, verski datum ili značajan događaj. Svaki praznik ima svoje karakteristične običaje. Knjigu NARODNI OBIČAJI upoznaje nas sa najznačajnijim praznicima u godini, kao i u životu pojedinaca, i običajima vezanim za njih.

Knjiga NARODNO STVARALAŠTVO upoznaje nas sa tradicionalnim muzičkim instrumentima, prigodnim narodnim stihovima, ručnim radovima, narodnim nošnjama, zadužbinama i zadužbinarima, kao i počecima prosvetiteljstva u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare