Domaćice, šta god da uradite, neće biti previše: Evo kako da čistite, a da ubijete viruse

Dok dođemo kući sa posla na primer, nakupimo na odeći, obući i rukama mnogo bakterija i virusa.

Subota, 14.03.2020.

16:02

Izvor: Super žena

Domaćice, šta god da uradite, neće biti previše: Evo kako da čistite, a da ubijete viruse
Foto: depositphoto/ivonnewierink

Podeli:

Profesor dr Goran Belojević, šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom na Medicinskom fakuletetu za TV Prva govorio je o tome kako da se sada ponašamo, uzimajući u obzir lako prenošenje virusa korona, kada uđemo u stan ili kuću, koliko da čistimo, kako da peremo veš i sudove.

Po njegovom savetu, nećete preterati i ako možda pomislite da opsesivno čistite. U skladu sa situacijom, potrebno je da neke navike što se tiče dezinfekcije i higijene promenimo, odnosno da budemo što detaljniji.

"Žena je stub odbrane od epidemije zato što ona nosi dom, a dom je sada najsigurnije mesto i za zdrave i za bolesne. Zato je sada posebno važno da se higijena svakog doma digne na treći stepen. Treba da koristite visoku temperaturu gde god možete, za namirnice, rublje, peglanje... Temperatura od 100 stepeni C i više pogotovo kada je pegla u pitanju ubija viruse. To važi i za Sunčeve zrake, osunčajte gde god možete i kad god možete i naravno, provetravajte jer time razblažujete zagađenje", poručuje dr Belojević.

Od dostupnih dezinfekcionih sredstava, on preporučuje da uzmete alkohol od 70 odsto koji se prodaje u apotekama idruge hlorne preparate koji su pouzdani za uništavanje virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.