"Nismo ovo izabrali": Medicinska sestra odgovorila svima koji ih napadaju da se previše žale

Lekari i medicinsko osoblje širom sveta rade punom parom kako bi pomogli što većem broju ljudi, a mnogima hronično nedostaje opreme i sredstava za zaštitu. I dok većina ljudi shvata da je njima trenutno jako teško, neki smatraju da se medicinari previše žale i da su "birali svoj posao".

Petak, 03.04.2020.

08:53

Izvor: Super žena

Foto: ilustracija depositphoto/AlexLipa

Podeli:

Jedna medicinska sestra im je odgovorila i poručila da lekari nisu birali pandemiju i opisala s čime sve mora da se nosi. Prenosimo njeno pismo objavljeno na Imguru:

"Ovo će verovatno ostati izgubljeno na internetu, ali moram da se rasteretim. Neprestano slušam da treba da prestanemo da se žalimo jer smo izabrali ovaj posao. Želim da vam kažem: nismo izabrali ovo. Nismo izabrali da se brinmo za druge, a da ni sami nismo zaštićeni kako treba. Nismo birali da sprečavamo očajnog člana porodice da uplakan uđe u bolnicu kako bi video jako bolesnu ili voljenu osobu na samrti. Nismo birali da ostanemo u samoizolaciji na ko zna koliko vremena, znajući da smo na prvoj liniji i da možemo da bude prenosioci i tako potencijalno zarazimo nekoga koga volimo. Nismo birali da ne možemo da vidimo i zagrlimo svoje roditelje, deke i bake, braću i sestre, partnere, prijatelje, pa čak ni svoju decu nakon dugog stresnog dana jer nastojimo da zaštitimo potpune strance. Nismo birali da kolegu pošaljemo kući s posla jer šmrče zbog alergije, a to bi mogao da bude simptom i nužno je da bude u samoizolaciji iako želi da radi i pomogne. Nismo birali da moramo da odlučimo čiji ćemo život da spasimo jer nema dovoljno opreme da lečimo sve. Nismo ovo izabrali, ali radimo to. Radimo to ponosno, saosećajno i profesionalno. Radimo to dok se informacije koje imamo o virusu menjaju iz sata u sat. Radimo to ne znajući šta će da se dogodi. Radimo to znajući i osećajući da je ovo miran trenutak pre oluje. Radimo to iako nas ismevaju, viču na nas i ne pokazuju nam poštovanje. Uplašeni smo. Umorni smo. Uznemireni smo. Tužni smo. Ranjivi smo. Usamljeni smo. I dalje to radimo, najbolje što možemo. Ali nismo ovo izabrali", poručila je.

Reakcije na njenu objavu bile su podeljene. Neki su joj ukazali podršku, dok su drugi, kako prenosi Index.hr, isticali da se i dalje svodi na to da radi posao koji je izabrala.

"Nema šta puno da se kaže osim: Hvala. Hvala što se žrtvuješ za nas. Molim te, izdrži, vi ste heroji koji nam sad trebaju", "Ja sam ovo izabrao. Nisam to želeo, ali medicina je profesija koju sam izabrao. Mi smo vojnici u drugačijem ratu", "Ja sam medicinska sestra i slažem se delimično s ovim, ali birali smo da se brinemo za svoje pacijente u dobru i zlu", "Nisi u pravu, izabrala si to, samo nisi očekivala da će biti ovako teško. Bez obzira na sve, svaka čast, izdrži", bili su neki od komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.