Roditelji, objasnite deci najjednostavnije šta se dešava, ali na ovo posebno obratite pažnju VIDEO

Roditelji se ovih dana, između ostalog, putaju i kako razgovarati sa decom o globalnoj pandemiji.

Subota, 04.04.2020.

14:00

Izvor: B92

Roditelji, objasnite deci najjednostavnije šta se dešava, ali na ovo posebno obratite pažnju VIDEO

Podeli:

Deca školskog uzrasta su već dosta informisana jer su u kontaktu preko interneta sa svojim drugarima, čuju i dosta informacija na televiziji, tako da je važno na prvom mestu proveriti koje oni informacije imaju da bi se odvojila istina od neistine i kako bi im se najjednostavnije objasnilo šta se dešava, smatra psiholog Tamara Maslovarić.

"Akcenat treba staviti na one aktivnosti šta mi roditelji možemo i šta oni mogu da rade u ovom periodu (kako da se zaštite, koje su mere predostrožnosti) jer na taj način stiču utisak da nešto mogu da kontrolišu i da nisu potpuno bespomoćni", kaže za TV Prva dr Maslovarić.

Sa druge strane, roditelji su jako zauzeti poslovima koje sada obavljaju od kuće i oko dečjih školskih obaveza, tako da je važno i da roditelji smanje kriterijum za školske obaveze i svoje poslove.

"Za decu školskog i predškolskog uzrasta je mnogo važnije u ovom trenutku kakvo je stanje u porodici nego šta se dešava u državi. Da li je pandemija ili vanredno stanje nije toliko važno koliko šta roditelj oseća, šta njima priča, kako se roditelji ponašaju jedno prema drugom, posebno kako se ponašaju prema deci. Deca u ovoj krizi mogu da nauče i nešto dobro, a to je da se stvari menjaju, da ništa nije zagarantovano, da imaju kapacitet da se prilagode i razviju u svemu ovome", zaključuje psiholog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare