Ubrzan život menja navike, a one našu decu "prave" gojaznima VIDEO

Jurenje lopte, preskakanje vijača, igranje tenisa, sada je zamenjeno razvijenim palčevima usled igranja igrica, sedenjem kod kuće i naručivanjem brze hrane umesto mamine i bakine kuhinje.

Četvrtak, 16.07.2020.

09:05

Izvor: Super žena

Ubrzan život menja navike, a one našu decu
Foto: Printskrin/Prva TV

Podeli:

Baš zato statistika pokazuje da 80 odsto dece nije fizički aktivno, a od 20 dece petoro je preterano gojazno. I našu najveću snagu koja je u nogama, retko koje dete sada ima.

Stručnjaci upozoravaju da se vreme ubrzalo, da su deca neverovatno brža, kao što smo i mi sami. Ako roditelj sedi i pije gazirano piće i jede slatkiše, a priča svom detetu: "Ti nemoj, tebi to smeta, za tebe to nije dobro", onda daje loš primer.

Takvo ponašanje kod dece može za uzrok da ima povećan krvni pritisak, dijabetes, probleme sa disanjem i spavanjem.

Zato stručnjaci davetuju da menjamo životne navike i da o problemima pričamo sa vršnjacima, roditeljima i stručnim licima.

"Treba menjati kompletno životne navike, treba na vreme reagovati i ne samo na nivou jedinke, nego na nivou porodice i vršnjačke grupe kojoj dete pripada", kaže psiholog Branka Tišma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare