Tajne uspešnog mršavljenja: Evo kako da ubrzate metabolizam i oslobodite se viška kilograma

Metabolizam je proces koji se odvija u ljudskom organizmu, kojim naše telo sve ono što unosimo pretvara u energiju. Tokom tog procesa kalorije iz hrane i pića u kombinaciji sa kiseonikom oslobađaju energiju koja nam je potrebna za normalno funkcionisanje u svakodnevnom životu.

Subota, 01.08.2020.

09:00

Izvor: Dnevni avaz

Tajne uspešnog mršavljenja: Evo kako da ubrzate metabolizam i oslobodite se viška kilograma
Ilustracija/Foto: depositphoto/carballo

Podeli:

Kod nekih ljudi metabolizam je brži, a kod nekih sporiji. Ipak, metabolizam zavisi od mnogo činilaca, pa je sklon varijaciji. Na svu sreću, donekle možemo da ga kontrolišemo i ubrzamo. Ubrzavanje metabolizma posebno je važno onima koji se bore s viškom kilograma.

Neki od činilaca koji mogu da utiču na metabolizam ljudskog tela su mišićna masa, učestalost obroka, genetsko nasleđe, nivo stresa, ishrana i nivo telesne aktivnosti.

Osim toga, važno je napomenuti i da se metabolizam usporava kako starimo. Na sreću, čak i ako primetite da vam se metabolizam usporio, možete ga 'oživeti'.

Ukoliko želite da smršate, trebalo bi da se upoznate s načinima koji vam mogu pomoći da ubrzate svoj metabolizam.

Jedite dovoljno

Ukoliko želite da smršate, trebalo bi da smanjite unos kalorija. Ipak, da bi naše telo moglo normalno da funkcioniše i obavlja sve svoje funkcije, potrebna mu je hrana. Kada unesete manje kalorija nego što je potrebno (1.200 kalorija je minimalna količina koja se preporučuje većini žena), vaš metabolizam se usporava i počinje da skladišti masti.

Jedite dovoljno, tako da ne budete gladni, savetuju stručnjaci. Da bi metabolizam stalno bio "zaposlen", najbolje je tokom dana da imate tri glavna obroka i dva manja međuobroka.

Podstaknite metabolizam odmah ujutru

S razlogom se kaže da je doručak najvažniji obrok u danu. Naime, ukoliko želite da vam metabolizam radi kako treba, najbolje je da ga podstaknete odmah ujutru. To znači da bi u svoju svakodnevnu rutinu definitivno trebalo da uvedete doručak, jer će vam to omogućiti da se osećate energičnije tokom dana. Najbolje je za doručak jesti proteine, a idealan obrok su žitarice s jogurtom.

Pijte kafu ili čaj

Kofein je jako dobar stimulans pa tako podstiče i rad metabolizma i sagorevanje kalorija. Posebno se preporučuje zeleni čaj koji sadrži katehin – antioksidans koji pozitivno utiče na rad metabolizma. Kafu i čaj je najbolje piti bez ikakvih dodataka.

Unosite dovoljno vlakana

Istraživanja su pokazala da određena vrsta vlakana može da podstakne sagorevanje kalorija i to čak i do 30 posto. Studije su otkrile da žene koje unose veću količinu vlakana kroz ishranu, imaju manje problema s nakupljanjem kilograma. Cilj je unositi oko 25 g vlakana dnevno.

*ALT

Hidratacija je ključna

Čak i šest čaša vode dnevno može da vam pomogne da probudite svoj uspavani metabolizam. Kad je gubljenje kilograma u pitanju, hidratacija je ključna, stoga svakako uvek kraj sebe imajte flašicu s vodom.

Kupujte organski gajene namirnice

Neka istraživanja tvrde da pesticidi mogu da podstaknu gojenje, a i generalno su loši za zdravlje pa je najbolje kupovati namirnice od lokalnih proizvođača i iz organskog uzgoja. To se posebno odnosi na namirnice kao što su breskve, jagode, trešnje, jabuke, nektarine i kruške, za koje je otkriveno da sadrže najveću dozu pesticida.

Nemojte zaboraviti proteine

Za održavanje zdrave mišićne mase, telu su potrebni proteini. Osim u mesu, proteini se nalaze i u mlečnim i orašastim plodovima i mahunarkama.

Uključite namirnice bogate gvožđem

Gvožđe je potrebno jer prenosi kiseonik mišićima koji sagorevaju kalorije. Žene su posebno osetljiva grupa, jer gube gvožđe prilikom menstrualnog krvarenja, pa je potrebno održavati nivo gvožđa na normalnoj granici. Ukoliko ne dobijate dovoljne količine gvožđa, vaš metabolizam će biti usporen, pa ćete osećati umor. Najveće količine gvožđa nalaze se u školjkama, mesu, spanaću i pasulju.

Izbegavajte alkohol

Alkohol sadrži mnogo kalorija i negativno utiče na rad metabolizma, odnosno usporava ga. Dakle, ako želite da smršate i da ubrzate rad svog metabolizma, klonite se koktela i drugih alkoholnih napitaka.

Pijte mleko

Postoje naučne tvrdnje prema kojima nedostatak kalcijuma (uobičajena pojava kod mnogih žena) može usporiti metabolizam. Najviše kalcijuma dobija se kroz mlečne proizvode kao što su kravlje mleko i jogurt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare