Dr Predrag Kon: "Majke smeju da doje, ali samo pod ovim uslovima"

Među grupama koje su najugroženije epidemijom koronavirusa i dalje ostaju trudnice i dojilje. Veliku brigu izaziva tema da li majke smeju da doje svoje bebe u uslovima epidemije, i to pitanje se postavilo ponovo i na današnjoj konferenciji kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Sreda, 05.08.2020.

16:10

Izvor: Super žena

Dr Predrag Kon:
Foto: Getty Images, Veejay Villafranca / Stringer

Podeli:

Dr Predrag Kon ponovio je da i dalje nema dokaza da li beba može da se zarazi preko majke, ali da postoji mere kako da se taj rizik umanji.

"Majka, ako se odluči da doji, mora da vodi računa o prenošenju virusa, jer ono ide respiratornim putem, pa treba da se zaštiti i ne dozvoli da dete bude izloženo", izjavio je Kon.

Dodao je da majka mora tokom dojenja da ćuti, da se pokrije i da stavi duplu masku da bi bila sigurnija i da dete ne bude izloženo mogućnosti da se prenosom kapljica zarazi.

Napominje da i kod običnog gripa majka može slobodno da doji i da nije "prvi put" da majka mora da stavlja masku u tim situacijama.

"Majka može da ima i temperaturu od 39 stepeni, samo da stavi masku. Može da doji i kod varičele, odnosno ovčijih boginja, ali da prekrije sve kraste", zaključuje Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.