Ova bezazlena ponašanja mogu da budu znak ozbiljnih problema kod dece

Sva deca krše pravila. Većina dečjih hirova i nestašluka jesu deo prirodnog procesa učenja. Međutim, postoje trenuci kada naizgled bezazleno ponašanje deteta može da znači nešto ozbiljnije

Sreda, 16.09.2020.

15:58

Izvor: 24sata.hr

Ova bezazlena ponašanja mogu da budu znak ozbiljnih problema kod dece
Foto: depositphotos/deklofenak

Podeli:

1. Izbirljivi su oko hrane

Deca su često izbirljiva u odabiru hrane i odlučno odbijaju da jedu određena jela. To može biti znak da vaše dete ima emocionalnih problema. Naučnici su otkrili da se vrlo izbirljivoj deci dijagnostikuje depresija češće nego kod dece koja jedu sve.

2. Osetljivi su oko odeće

Možda će odbiti da nose neke predmete, ali neće hteti da skinu druge, čak i ako su iskidani. U isto vreme, dete ne brine o vremenu i možda će hteti da staviti kapu leti ili obuče kratku majicu zimi. Mnogi roditelji misle da se radi o jednostavnim hirovima. I dok je to čest slučaj, to takođe može da bude znak povećane uznemirenosti.

3. Uređaje koriste češće nego inače

Mnoga deca vole da igraju igrice na svojim pametnim telefonima ili računarima, ali deca s anksioznošću mogu da provedu više vremena ispred ekrana. Naučnici su otkrili da zavisnost od uređaja može da bude znak povećane uznemirenosti i stresa. Ako dete provodi mnogo vremena na svom pametnom telefonu, verovatno se boji da će propustiti važan događaj ili poruku.

*ALT

4. Mole za nove igračke

Mnogi roditelji su bili u situacijama kada ih dete moli da im nešto kupe dok plače. Veruje se da sva deca prolaze ovu fazu, ali prema psihologu Ljudmili Petranovskoj, to nije u potpunosti tačno. Dete se obično ne brine zbog stvari koje mu nedostaju u životu do tinejdžerskih godina. Njihov svet je pun svega što im treba.

Međutim, ako se roditelji često svađaju oko svojih finansija u prisustvu deteta ili dete okrivljuju za troškove, to kod njega može da razvije svet nedostatka. U ovom slučaju, dete misli da je svet mesto na kom uvek nešto nedostaje i da mora jako da se potrudi da dođe do stvari. Zato deca koja imaju taj nedostatak uvek mole za nove igračke, čak i za one koje im nisu potrebne. Samo žele da vide da li roditelji mogu da se brinu o njima.

5. Stalno traže nove informacije

Prema psiholozima, ako dete neprestano traži informacije na internetu, prati vesti i postavlja više pitanja nego inače, to može biti znak povećane brige. Ako vam se čini da je vaše dete postalo mnogo znatiželjnije i postavlja pitanja poput: "Šta će se dogoditi ako započne zemljotres?", pokušajte pažljivo da otkrijete šta ih muči i dajte im do znanja da ste spremni da ih saslušate i pomognete im, prenosi Brajt sajd (Bright Side).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare