"Muškarci, pomozite!"

Žene treba da se udružuju jer su one garant očuvanja sela, poručila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena.

Četvrtak, 15.10.2020.

12:23

Izvor: B92

Ilustracija/Foto: depositphoto/v

Podeli:

Tim povodom poručila je da žene sa sela žive teško, ali da nisu zaboravljene i da su Vlada Srbije, Koordinaciono telo, lokalne samouprave i udruženja žena tu da stvaraju bolje uslove za život žena, kao i muškaraca.

Dodala je i da će zajedno sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede za izmenu dva zakona koji će omogućiti ženama penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, kojima pripadaju i žene sa sela.

"Moja poruka ženama danas je da se udružuju i budu zajedno, jer na taj način možemo da im obezbedimo novac za projekte. Žene su te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela", rekla je Mihajlovićeva, koja je posetila Ježevicu, prenosi Tanjug.

S druge strane, navela je, samo 12 odsto žena su vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, a 60 odsto njih nema pravo na penziju.

I zato smo tu da stvorimo uslove da budu zdrave, da dobiju penzije i da imaju bolje, jednake uslove za život, naglasila je Mihajlovićeva.

"Takođe, radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture, kako bi žene i njihove porodice ostale da žive na selu. A lokalne samouprave upućujemo na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje i za delatnosti kojima se bave žene", rekla je Mihajlovićeva.

Žene iz seoskih sredina su među najpogođenijim pandemijom, opterećene su još više kućnim poslovima, brigom o deci koja su kod kuće, ali i o starijim članovima domaćinstva, uz sve druge poslove koje rade u poljoprivredi, a predsednica udruženja "Amity" Nadežda Satarić apelovala je na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova dodajući da i one ravnopravno rade u polju i na njivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.